İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi ortaklığında “102 Kadın 102 Bakış” projesiyle kentin dört bir yanındaki kadınlar bir araya geldi.

İzmit Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin organizesiyle Cumhuriyet Parkı Aile Çay Bahçesi’nde ilki gerçekleşen programa 52 mahalleden kadınlar katılım sağladı. Kentte yapılacak projelerde kadın bakış açısını önemsediği belirten Hürriyet, “Kadın bakışı, kadın farkındalığı, kadının sesi, kadının görünürlüğü, kadının hassasiyeti yerel yönetimlerde ve karar verici dinamiklerde çok kıymetli” dedi.

“Karşılıklı fikir alışverişi çok kıymetli”
Fatma Kaplan Hürriyet, şöyle konuştu: “Biz kadınlar belki anne olmanın hassasiyeti belki zorluklarda yaşamanın sıkıntılarını bilen bireyler olarak yaptığımız her işi hassasiyetle yapıyoruz. Bu birliktelik, bu dayanışma, karşılıklı fikir alışverişi çok kıymetli. İşte bugün başlangıcını yaptığımız bu toplantının süreklilik arz etmesi, büyüyerek devam etmesi kentimize daha farklı bir kadın hassasiyeti ve bakışı getirecektir. Bizlere yol gösterici olmanızı, fikirlerinizle çalışmalarımızı zenginleştirmenizi çok önemsiyorum. Yoğun programlar içerisinde bazen o masanın karşısından bazı şeyleri göremiyoruz, duyamıyoruz. Dolayısıyla sizlerin bize üçüncü göz olarak eksik, yanlış ya da ihtiyaçları bize iletirseniz bize de daha etkin daha zengin çalışmaları ortaya koyma fırsatı tanıyacaktır.”

“Kadın bakışının her alanda olması çok önemli”
Hürriyet, kadın yönetici olarak hassas noktalara dikkat ettiklerini belirtti ve şunları ekledi: “Kadınlar bir tehlikeyle karşılaşmasın veya çocukların başına bir şey gelmesin diye projelerde kör noktaları görüyoruz. Kadın bakışının her alanda olması yapılan çalışmaların daha etkin daha işler olması için çok kıymetli. Proje demek koca koca binalar dikmek değil. Parayı verirsiniz binayı dikersiniz. Binanın içine insanın ihtiyacı ve somut yararı koymadığınız takdirde verdiğiniz paralar havaya gider. Biz proje anlayışına özellikle insana dokunan, insanın hayatına somut iyilikler getiren çalışmalar olarak bakıyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana kadınların iş hayatında, sosyal yaşamda ve kent yönetiminde daha fazla yer alabilmesi için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana yönetim kademesinde yoğunlukla kadın arkadaşlarımız tercih etmeye çalıştık. Daha çok kadının elini tutarak yukarıya çekmeye çalıştık.”

“İZGİM ailesi gün geçtikçe büyüyor”
8-9 ay önce İzmit Kadın Girişimciler Merkezi’ni hayata geçirdiklerini söyleyen Hürriyet, orada üreten kadınların hem mutlu olduklarını hem de artık para kazanmaya başladıklarını belirtti.

İZGİM ailesinin gün geçtikçe büyümeye devam ettiğini ifaden eden Hürriyet, “Ayrıca orayı bir kompleks haline getirdik ve kadınlar üretirken çocuklarını bırakabileceği çocuk oyun alanı yaptık. İZGİM bünyesinde ücretsiz etüt merkezi, psikolog hizmeti, diyetisyen hizmeti, çocuk kütüphanesi, spor merkezimiz var. Kadın yeter ki üretsin, yeter ki gelsin. Evde üreten kadınlarımız için İzmit Çarşısı adı altında bir e-ticaret platformu kurduk. Esnaflarımız da dâhil olmak üzere bu platformda ücretsiz olarak dükkân açabiliyorlar” diye konuştu.

Hürriyet, “Çınar Kadın Kooperatifimiz var. Kooperatife üye olarak bu kooperatif üzerinden de İzmit Çarşısı’nda ürettiklerini pazarlayabilirsiniz. Kadınların daha fazla görünür olması için çalışmalara gayretle devam ediyoruz. Kocaeli’de ilk ve tek olan Alzheimer Yaşam Evi’ni hayata geçirdik. Aslında bu merkez de yine kadınlar için büyük kolaylık oluşturuyor. Hasta yakınlarına da hizmet veriliyor. Yeşilova’da açtığımız Çınar Çocuk Evi’miz var. Ekonomik durumu elverişsiz olan ailelere ücretsiz ve ekonomik durumları orta olan ailelere çok cüzi bir rakamla hizmet sunuyor” dedi.

“İnsanımız kazanıyor, kent kazanıyor”
Çınar Çocuk Evinin, Orman Okulu Doğa Eğitim Kampüsü çalışmasını da içine alan Reggio Emilia anlayışıyla eğitim veren kıymetli bir proje olduğunu anlatan Hürriyet, sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket etiklerini ve belediyeyi şirket gibi düşünmediklerini ifade etti ve şu ifadeleri kullandı: “Birçok tesisimizin ihalesi bittiğinde tekrar ihaleye gitmedik. İnsanlarımıza uygun, kaliteli hizmet sunmalıyız dedik. Sosyal tesis hizmetini sunmak zorundayız dedik. Gülümse Kafe ile başladık. Cumhuriyet Parkı Aile Çay Bahçesi ve Şehr-i İzmit ile devam ettik. Hala da devam ediyoruz.”

Hürriyet, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu merkezlerde istihdam yaratmış oluyoruz ve bu kentin gençleri çalışıyor. Bir kişi kazansın değil çok insan kazansın diyoruz. Biz göreve geldiğimizde SARBAŞ’ta az sayıda personel çalışıyordu. Şu anda bu işletmelerle birlikte 60’tan fazla çalışanımız oldu. Ticaret gütmüyoruz. İnsanımız kazanıyor, kent kazanıyor. Biz bu ideallerle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kent konseyi bu topluluğu bin kişiye çıkaracağını söyledi. Biz de bin çiçek bin kadın korosu kuralım. Hem sosyalleşme hem de güzel birliktelikleri paylaşma fırsatımız olur. Çok güzel bir takım çalışması olmuş olur. Kadınlar için ne gerekiyorsa İzmit Kent Konseyi ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

“Güçlü kadınlarla yönetilen bir İzmit Belediyesi var”
İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, “Kent kadınının 6’ncı hissine inanmak, fikirlerini önemsemek ve onlara değer vermek, kent aidiyetini ve komşuluk ilişkilerini güçlendirmek, kent kadınının güçlü yönlerini öne çıkarmak, her geçen gün yeni katılımlarla büyüyen Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri ışığında çağdaş bir İzmit yerel birleşik kadın hareketine öncülük etmek istiyoruz. Ne mutlu ki kadın bir belediye başkanımız var, güçlü kadınlarla yönetilen bir İzmit Belediyesi var” şeklinde konuştu.”

Erol, “İzmit Kent Konseyi olarak icra makamı değiliz. Biz kent insanının daha mutlu olması için sosyal proje ve farkındalıklara imza atan sivil bir yapılanmayız. Bu sivil yapıları, yani sizleri icra makamıyla buluşturmaya aracılık eden ekibiz. Hedefimiz Cumhuriyet’in 100’üncü yılında başkanımızla birlikte ulusal çapta bir kadın çalıştayı yapmak. Bu grubu büyüterek hep birlikte el ele vererek yürüyeceğiz” dedi.

KOCAELİ (EHA)