Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Av. Fermani Kurtel bir basın açıklaması yaptı.
Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Av. Fermani Kurtel yaptığı açıklamada; "Altınokta Körler Derneği olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, yaşanan yüzlerce sorun arasından ivedi çözüm bekleyen en önemli üç sorunumuzu ve çözüm önerilerimizi kamuoyunun ve siyaset kurumunun dikkatine sunmak istiyoruz.
Bilindiği gibi 2013 yılından bu yana gerek 2828 sayılı yasaya göre ödenen bakım ücretinde, gerekse 2022 sayılı yasaya göre ödenen muhtaçlık aylığında, engellinin hane içinde fert başına düşen geliri kriter olarak kullanılıyor. Bu durum, engelli gelir sahibi değilken gelir sahibiymiş gibi bir algı yaratıyor ve engelli bireyi daha çok ailesine bağımlı hale getiriyor. Yanı sıra pek çok muhtaç engellinin bu hakları elde edememesi sonucunu yaratıyor.
Anımsanacağı üzere konu 2016 yılında Meclisin gündemine gelmiş ve o zaman ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kriterin kaldırılması için bir yasa tasarısı sunmuştu. Ancak Maliye Bakanlığının itirazı nedeniyle anılan kriter sadece yaşlı eşler için ortadan kaldırılmış; engellilerin talebi reddedilmişti.
Uzun süreden beri engelliler bu konunun Meclisin gündemine taşınması için talepte bulunuyorlar.
TBMM, bu yasama döneminde muhtaçlık aylığı ve evde bakım ücretinin ödenmesi için aile içinde fert başına düşen gelir kriteri yerine engellinin kendi gelirinin esas alınması yönündeki yasa değişikliğini gerçekleştirmelidir.
Bilindiği gibi 2012 yılında başlayan EKPSS uygulamasından sonra kamu personeli olarak istihdam edilen engelli sayısında, daha önceki yıllara göre önemli bir artış olmuş; EKPSS’nin olmadığı 2002 ile 2012 arasındaki 10 yılda 20.829 engelli istihdam edilmişken 2012’den sonraki 6 yıl içerisinde 31.197 engelli kamu personeli istihdamı gerçekleştirildi. 2016 yılında yapılan EKPSS sonuçlarına göre 2016, 2017, 2018 yıllarında toplam 8.530 kişi kamu personeli olarak istihdam edildi. 2019 ve 2020 yılları yılı içerisinde, her hangi bir atama söz konusu olmadı. 2021 yılında ise 1961 kişi istihdam edildi. Bu sayı engelliler açısından son derece yetersiz olup; hayal kırıklığına yol açmıştır.
Aile, Sosyal Politikalar ve Sosyal Hizmet Bakanı Sayın Derya Yanık, 10 Kasım 2021 tarihinde yapmış olduğu açıklamada Aralık ayı içerisinde belirli bir sayıda engelli ataması yapılacağının duyurusunu televizyonlardan yapmıştır. Şimdi Sayın Bakanının ne kadar atama yapacağını tüm engelliler camiası heyecanla beklemektedir. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Bakanın kendisinden bu açıklamayı bekliyoruz.
Taşeron işçi olarak çalışan ve 696 sayılı KHK’nın. 127. maddesi ile sürekli işçi kadrolarına alınan engellilerin erken emeklilik hakkının erken emeklilik zorunluluğuna dönüştürülmesi nedeniyle pek çok engellinin erken emekliliğe zorlandığı biliniyor. Oysa engelliler için erken emeklilik hakkı, seçimlik bir hak olup erken emeklilik zorunluluğu değildir. Bu gerçeği kabul eden önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu bir genelge yayınlayarak zorunlu erken emekliliğe sevk edilen engelli işçilerin emeklilik işlemlerinin durdurulmasını istemiş; 696 Sayılı KHK’da değişiklik yapılarak sorunun kökten çözüleceğine söz vermişti. Ancak Bakanlıktan ayrıldığı için bu sözünü yerine getiremedi. Yeni yasama döneminde 696 sayılı KHK’da engellilere de erken değil olağan emeklilik hakkının kullandırılması yönünde bir değişiklik yapılmalıdır.
2021 yılının Aralık ayında bu sorunun meclis tarafından çözülmesini talep ediyoruz" dedi.
EHA