Öznvaruz, intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak için Osmaniye’de çeşitli merkezlerin faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Dünya İntiharı Önleme Gününün 2021 yılındaki teması Uluslararası İntiharı Önleme Derneği tarafından “Harekete Geç Umut Ol “olarak belirlendiği ifade eden  Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz “Dünya İntiharı Önleme Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün işbirliğiyle Uluslararası İntiharı Önleme Derneği’nin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana düzenlenmekte olup intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığının arttırılması hedeflenmektedir. Bu yıl, Dünya İntiharı Önleme Gününün 2021 yılındaki teması Uluslararası İntiharı Önleme Derneği tarafından “Harekete Geç Umut Ol “olarak belirlenmiştir.

İntihar her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasındadır. Her 40 saniyede bir intihara denk gelen 800.000'den fazla ölümden sorumludur. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsil eder.

Her bir intihar, yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkiler. Bu da, yılda 108 milyon kişinin intihar davranışından derinden etkilendiği anlamına gelir. İntihar davranışı hem intiharı içerir aynı zamanda intihar düşüncesi ve intihar girişimlerini de kapsar. İntihar genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve diğer risk faktörlerinin bir araya gelmesinin, bazen de travma ve kayıp deneyimleriyle birleşmesinin bir sonucudur” dedi.

İNTİHAR BELİRTİLERİ!

İntihar belirtileri hakkında değerlendirmelerde bulunan  İl Müdürü Öznvaruz alkol ya da madde kullanımında artış varsa intihar riski taşıdığını kaydederek “İntiharın işaretlerini ve intihar hakkındaki gerçekleri bilmek intiharı önlemede işimize yaramaktadır.  

Eğer tanıdığınız bir kişi; Ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, -İnternetten veya çevresinden silah, ilaç vs. gibi intihar araçlarını araştırıyorsa, değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilerle vedalaşıyorsa, kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa, başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa, öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahsediyorsa, sonuçlarını hesap etmeden canını tehlikeye atıyorsa, alkol ya da madde kullanımında artış varsa intihar riski taşıyor olabilir” dedi.

İNTİHAR ÖNLENEBİLİR!

İntihar hayatı sonlandıran bir tehdit olmasına karşın, önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz  “İntihar eden kişilerin büyük bölümü intihar etmek konusunda bir süre kararsızlıklar yaşarlar, yaşamla ölüm düşünceleri arasında gidiş gelişler sırasında intihar edeceklerini çeşitli vesilelerle ima ederler. Ancak bunu açık bir şekilde ifade edemezler ve anlaşılmayacaklarına, olumsuz bir şekilde damgalanacaklarına inandıkları için yardım almaktan çekinirler.

Bu Kapsamda; intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak amacı ile İlimiz Merkez ve Kadirli ilçelerindeki Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde hizmet vermekte olan Psikososyal Destek Biriminden yardım alınabilir. Ayrıca İlimizde “İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması” hedeflerimize istinaden; İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Osmaniye Belediye Başkanlığı işbirliğiyle “İntiharı Önleme İl Kurulu” oluşturulmuştur. İl Eylem Planı doğrultusunda İntiharın önlenmesine yönelik yapılacak çalışmaların yerel düzeyde daha etkin bir şekilde yürütülebilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu. 

EHA -Resul Özdil