Türkiye’de Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) iş birliği ile Bakanlık yetkilileri, sağlık profesyonelleri, çevre ve gıda mühendisleri, ilaç endüstrisi ve akademi dünyasından isimlerin katılımıyla online bir sempozyum gerçekleştirildi.

 Avrupa ve Orta Asya’daki farklı hedef kitleleri antimikrobiyal dirençle mücadele önlemleri hakkında bilgilendirmeyi ve insanlarda ve hayvanlarda antibiyotiklerin sağduyulu kullanımı için kamu farkındalığını artırmayı teşvik eden sempozyumun açılışı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı ve Dünya Sağlık Örgütü İcra Kurulu üyesi Bekir Keskinkılıç’ın konuşması ile başladı. Keskinkılıç konuşmasında, DSÖ, OIE etkinliğin tek sağlık yaklaşımını vurgulamasının oldukça değerli olduğunu belirtti ve bu sempozyumun elimizdeki bilgileri gözden geçirmek, yeni iş birliği fırsatları oluşturmak ve antimikrobiyallerin doğru kullanımı hakkındaki bilinci arttırmak için büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi.

 Bekir Keskinkılıç’ın ardından sempozyum, Dünya Sağlık Örgütü Belarus Temsilcisi Batyr Berdyklychev’in konuşması ile devam etti. Berdyklychev “Geçtiğimiz yıl ilk kez 18-24 Kasım arasındaki süre Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak ilan edildi. Bu yılın odağı, antimikrobiyal direnç krizinin özellikle COVID-19 salgını ile birleşmesinin en iyi şekilde ele alınmasıdır” dedi. Ayrıca FAO, DSÖ ve OIE’nin Türkiye ofisleri ile iş birliğinin güçlendirilmesi için bu üçlü çalışma grubunun Türkiye’de kurulmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

 Antimikrobiyalleri korumak için tek sağlık yaklaşımına odaklanılan sempozyuma FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da katıldı. Türkiye’nin antimikrobiyal direnç ile ilgili kat ettiği yoldaki başarısını vurgulayan Gutu “Türkiye’deki Üçlü Çalışma Grubu’nun bakanlıklarla iş birliğinin ve ilgili uluslararası kuruluşlar arasında bilgi alışverişinin yolunu açacağına inanıyorum. Bu değişim, Türkiye'de antimikrobiyal direncin üstesinden gelmek için verimli olacaktır” dedi.

 Viorel Gutu’nun konuşmasının ardından Dr. Mario Latini, Antimikrobiyal direnç konusunda OIE girişimleri ve faaliyetlerini konu alan bir sunum yaptı. Latini; FAO, çiftçiler, veterinerler ve veteriner eczacıları gibi hayvancılık sektörlerinin antimikrobiyal direnci ve antimikrobiyal kalıntılarını anlamasına yardımcı olmak için Avrupa ve Orta Asya'nın 16 ana diline çevrilmiş bilgilendirici bir broşür de yayınlayacağının altını çizdi.

 Bu sunumun ardından, Antimikrobiyal Direnç, Sağlık Acil Durumları ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Program yöneticisi Danilo Lo Fo Wong, Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye’deki faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı.

 Sempozyum Danilo Lo Fo Wong’un ardından FAO Hayvan Sağlığı Sorumlusu Dr. Daniel Beltrán-Alcrudo’nun Avrupa ve Orta Asya'da antimikrobiyal direnç konusunda FAO girişimleri ve faaliyetlerini içeren sunumu ile devam etti.

 Sempozyumda 23 Kasım’da FAO’nun, bölgesel düzeyde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile ortaklaşa üst düzey yetkililerin katılımıyla bir online seminer düzenleneceğine dikkat çekildi. Bu üçlü ortaklığın yanı sıra seminere Avrupa Komisyonu ve Avrasya Ekonomik Komisyonu'ndan üst düzey katılımcılar, ortakları harekete geçirmek için Bölgesel Üçlü Sağlık Sekreterliği’nin kurulmasının önemi hakkında ayrıntılı bilgi verecek.

E-Haber Ajansı (E-HA)