Etkinliğe FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bulut, Orman Genel Müdürlüğü AB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Koç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Şanlıurfa’daki birim yetkilileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

 Projenin okul etkinlikleri kapsamında; FAO, Şanlıurfa bozkırlarının sahip olduğu bitki ve hayvan türlerine, biyolojik çeşitliliğe, bozkırın görünmeyen, bilinmeyen doğal ve kültürel değerlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla ilkbaharda Doğa Koruma Merkezi Vakfı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliğinde “Bozkırda Yaşam Şiir ve Resim Yarışması” düzenledi.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışma şiir ve resim olmak üzere iki kategoride gerçekleşti. Yarışma için Bozkır Projesinin uygulama alanlarından olan Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Karacadağ Bozkırlarında bulunan okullara özel önem verildi. Etkinlik, pandeminin başlangıcına denk etmesine rağmen özellikle proje sahalarındaki öğretmenlerin yoğun ilgi ve desteği ile yürütüldü.

 Yarışma sonucunda ödül alanların ödüllerini armağan etmek amacıyla Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasındaki Güzelkuyu, İkizce İlköğretim Okullarında ve Tek Tek Dağları Milli Parkı’ndaki Özkent İlköğretim Okulunda “Bozkırda Yaşam Şiir ve Resim Yarışması Ödül Törenleri” düzenlendi. Yarışmada dereceye giren öğrencilere tablet ve dijital fotoğraf makinesi ödülleri düzenlenen tören ile verildi. Okullara da okul etkinlikleri kapsamında hazırlanan Bozkır Eğitim Seti ile Bozkır Gölge Oyunu Tiyatro seti armağan edildi.

 Okul etkinlikleri ile ilgili olarak Ulusal Proje Koordinatörü Nihan Yenilmez Arpa şunları ifade etti. Proje ile Şanlıurfa İlindeki üç uygulama alanında bozkırların sürdürülebilir yönetimine ilişkin çalışmaların yanı sıra  bozkırların sahip olduğu biyolojik çeşitliliği tanıtmak, öğrencilerde bozkırların barındırdığı bitki ve hayvan türleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla projenin pilot uygulama alanlarındaki okullarda duvar boyama, doğa eğitim köşesi oluşturma ve ayrıca şiir ve resim yarışması gibi etkinliklerin gerçekleştirildiğini; öğretmenlerin derslerinde faydalanabileceği bir doğa eğitim kitinin hazırlandığı, bozkır karakterleri ile bir gölge oyunu tiyatro kitinin özel olarak geliştirilerek okullara sunulduğunu belirtti. Okul etkinliklerine yönelik çalışmaların benzer şekilde devam edeceğini vurguladı.

E-Haber Ajansı (E-HA)