UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dilinin bir arada kullanıldığı 2 bin 700 yıllık yazıtlar, Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği (KÜRSAD), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü çalışmayla, UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne miras olarak kaydedilen 70. eser oldu.

Üniversite  Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun,   UNESCO'ya yapılan başvuruya KÜRSAD'ın ön ayak olduğunu söyledi.

KÜRSAD'ın kendilerine yaptığı başvuru üzerine Karatepe Örenyeri’nde bulunan yazıtların UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne alınması için bir komisyon kurulmasına karar verildiğini dile getiren Rektör Uzun, "Biz de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle görüşerek ortak bir komisyon oluşturduk ve UNESCO nezdinde çalışmalara hız verdik. Sonuç itibariyle sevindirici bir netice de aldık. Hem ülkemiz hem de Osmaniye'miz açısından UNESCO Dünya Belleği listesine girmek gerçekten önemli bir şey çünkü dünyanın birçok yerinde bu listeye girmek için bekleyen yerler var. Biz, onları geride bırakarak bu listeye girmiş olduk." ifadelerini kullandı.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nin arkeolojik açıdan dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun,  "Bölgemizde zaten çok zengin bir arkeolojik miras var ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, burada gerçekten çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkarılması adına, arkeoloji bölümümüzdeki arkadaşlarımız bölgemizde birçok yerde kazılara katılıyor. Türkiye'nin her yerinde kazılara katılıyorlar ama tabi öncelikle üniversitemizin temsil edildiği bölgemizdeki kazılarda daha etkin bir biçimde yer aldıklarını söyleyebiliriz." dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından müzenin önemli turizm destinasyonları arasına girdiğini aktardı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, "Bu sayede hem Karatepe Aslantaş Müzesi bir kere daha dikkati çekmiş hem de Karatepe yazıtları UNESCO listesindeki 70 kayıtlı miras eser arasına girmiş oldu." dedi.

KÜRSAD Başkanı Mustafa Çakar, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde bulunan yazıtların UNESCO Dünya Belleği Kütüğüne alınması için OKÜ ile ortaklaşa bir çalışma yürüttüklerini söyledi. 

EHA