İnşaat Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Akademi tarafından “Tüm Yönleri ile Sismik İzolatör Tasarımı ve Uygulamaları” semineri düzenlendi
Depreme dayanıklı yapılaşmanın yeni nesil çözümlerinden biri olan sismik izolasyonunun tüm yönleriyle ele alındığı seminer, BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Programda konuşan İMSİAD Başkanı Şeref Demir, Türkiye’de yaklaşık 6.8 milyon riskli yapının ve ülke nüfusunun yüzde 75’inin deprem bölgesinde yaşadığını hatırlatarak, “Deprem gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız deprem felaketlerinin 1. yılında depreme dayanıklı konutları yapma gerçekliğini maalesef acı bir şekilde bir kez daha tecrübe ettik” dedi.
Sağlıklı ve dayanıklı konutlar üretmek için riskli yapıları dönüştürmenin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Şeref Demir, “Buna çözüm üretmenin şu an en revaçta olanı deprem yalıtımları, deprem izolatörleri olarak karşımızda duruyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde deprem izolatörleri maalesef ülkemizde fazla yaygın değil. Bu konuyu var olduğumuz her platformda gündeme getiriyoruz. Deprem izolatörlerini konutlarda kullanılarak can ve mal kayıplarını en aza indirgememiz gerekiyor” diye konuştu.
Deprem izolatörlerinin bugüne kadar yaygın kullanılmasının önündeki en büyük engellerden birinin ülkede üretilmemesi olduğunu ifade eden Başkan Demir, BTSO Akademi ile birlikte düzenledikleri seminere sürtünmeli sarkaç tipi deprem izolatörü ülkemizde üreten ilk ve tek firma olan Teknolojik İzolatör Sistemleri yönetim ekibini misafir ettiklerini söyledi. Başkan Demir ayrıca konusunda uzman değerli akademisyenleri de ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Şenocak ise 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin acısının henüz taze olduğunu söyleyerek, deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmenin acısını derinden yaşadıklarını belirtti. BTSO olarak deprem bölgelerinde yaptıkları çalışmalarla yaraları bir nebzede olsa sarmaya çalıştıklarını ifade eden Şenocak, “BTSO olarak üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz” dedi.
Deprem izolatörü konusunun özellikle konut üreten inşaat firmaları tarafından kullanılmaya başlandığının altını çizen Alpaslan Şenocak, “İnanıyorum ki deprem gerçeğini unutmadan, son teknolojiyi bilimsel çerçeve içerisinde kullanarak depreme dayanıklı konutlar üretmeye devam edeceğiz. Bu konuda bize katkı sağlayacak özel sektör temsilcilerine ve yol gösterecek akademik çevreye teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Seminerde, Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, Türkiye’nin sürtünmeli sarkaç tipi deprem izolatörü üreten ilk ve tek firma olduklarını söyleyerek, deprem yalıtımı ve depreme dayanıklı tasarım seçenekleri hakkında yaptıkları uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ise Bursa deprem haritası ve aktif faylar hakkındaki bilgi paylaşımından sonra Bursa’daki bina risk değerlendirmelerini paylaştı. Son olarak Başkent Üniversitesi’nden Dr. Kaan Kaatsız da sismik ar-ge teknolojileri hakkında tecrübelerini izleyenlere aktardı.
Programın son bölümünde gerçekleşen soru cevap bölümünün ardından İMSİAD Başkanı Şeref Demir, seminere katılan Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Dr. Kaan Kaatsız’a plaket takdim etti.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa
DEPREM İZOLATÖRÜ SEMİNERİNE YOĞUN İLGİ
İnşaat Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Akademi tarafından “Tüm Yönleri ile Sismik İzolatör Tasarımı ve Uygulamaları” semineri düzenlendi.
22 Şubat 2024, Perşembe - 19:13