‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ haftası özelinde kadın profesyoneller için yeni çalışma düzeninin getirdikleri ve işe alımlardaki son durumlar gibi önemli konuları yorumlayan Wyser Kıdemli Müdürü İpek Yerli Çıtır, çalışma hayatında cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekti. Aynı zamanda dijital dönüşüm ile birlikte değişen iş hayatında kadın profesyoneller için gündeme gelen önemli kariyer fırsatlarına da değindi.
Pandemi ile birlikte hayatımızın her alanında olduğu gibi çalışma düzenimizin tümünü dijital ortama taşıdığımız bir dönemin başlangıcı oldu. Bu değişim oldukça hızlı bir şekilde hayatımıza adapte olurken, çalışma hayatında kadının yeri, pandemi öncesindeki görev ve sorumluluklarında bir takım farklılıkları ortaya çıkardı. Wyser Kıdemli Müdürü İpek Yerli Çıtır 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kadınların iş yaşamında karşılaştığı sorunları dile getirdi. Çıtır, “Yeni çalışma düzeni, özellikle kadın olarak bir çok şapkayı aynı anda takmamız ve yönetmemizi gerektiriyor. Bunların içerisinde çalışan kadın aynı zamanda; anne, eş, ev kadını ve öğretmen gibi bir çok görevi de almış oldu. Geldiğimiz noktada yeni dünya düzeni diyebileceğimiz hibrit çalışma modelleri, uzaktan süreç yönetimlerini öğrenmiş bulunmaktayız. Konforlu tarafından değerlendirdiğimizde ise, hem kendimiz hem de ailemize daha kaliteli zaman ayırma imkanını da beraberinde sunuyor. Birçok şirket uzaktan çalışma modellerini deneyimledikten sonra, kendi süreçlerine en uygun ve verimli olanı seçerek oldukça esnek bir şekilde devam ediyor.” dedi.
Kadınlar iş yaşamında eşit işe eşit maaş, eşit terfi ve eşit işe alım fırsatı istiyor
Fırsat eşitliği tarafından bakıldığında kişilerin hayata eş imkanlarla başlamasına paralel olarak her çalışanın tüm haklara eşit derecede sahip olması gerektiğine vurgu yapan İpek Yerli Çıtır,” Kadınlar artık, iş hayatlarında eşit işe eşit maaş, eşit terfi şansı, eşit işe alım fırsatı ve eşit değerlendirme süreci istiyor. Dijitalleşme aslına bakarsanız, sadece teknolojiyi her alanda kullanma ile sınırlanmamalıdır. Her çalışanın olduğu gibi özellikle kadınlarında kendilerini daha rahat ifade etme ve beraberinde sahip oldukları yeteneklerini geliştirmesi noktasında bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Aslına bakarsanız dünyanın her yerine kadının karşılaştığı fırsat eşitliği gündemi benzer noktaları oluşturmaktadır. Bu dönemde kadın çalışanların ve yöneticilerin, sadece kendi ekipleri ile değil, tüm şirket çalışanları ile kurduğu güçlü bağlar işverenlerin dikkatini üzerine topluyor” dedi.
Dijital dönüşümle gelen yeni çalışma modeli kadınlara yeni iş fırsatları doğurdu
Wyser’ın, Dünya genelinde 58 ülkede, 31 ofis ve 600’den fazla şubede faaliyet gösteren uluslararası bir insan kaynakları danışmanlık firması olan Gi Group şemsiyesi altında yer aldığını vurgulayan Wyser Kıdemli Müdürü İpek Yerli Çıtır, “ Hem yerelde hem de globalde sahip olduğumuz deneyim ve network sayesinde; birçok firmanın işe alım sürecinde mevcut kadroları, yetenek havuzları, terfi süreçleri gibi aşamalarda tüm adayların yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek çalışan oranı ile hareket etme hedefini gözlemleyebiliyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Farklı sebeplerden dolayı fiziksel olarak tam zamanlı iş yerinde bulunamayan kadın çalışanlar için çok ciddi iş fırsatları doğduğunu gözlemlemekteyiz. Dijitalleşme ile uzaktan çalışma modelini tam veya yarı zamanlı olarak uygulayan şirketlerin donanımlı yetenekleri çekme imkanları da artarak devam ediyor. Mevcut deneyimlerini aktarmak isteyen kadın çalışanlar, doğum izni sonrasında yarı zamanlı iş hayatına dönüş yapmayı planlayan profesyoneller, ya da farklı deneyimleri farklı sektör ve kurumlara aktarmak adına freelance destek vermeye başlayan kişiler ile karşılaşmaktayız. Kadın çalışanların bu değişimi kesinlikle fırsata dönüştüreceğine inanıyorum. Özellikle şirket içi alınan aksiyonlar, uygulamalar ve çalışanlar ile yapılan planlamalarda kadınların liderlik ettiğini gözlemlemekteyiz. Bu da doğal liderlik notasında kişilerin proaktif yaklaşımı, uyumluluğunu beraberinde farklı sorumlulukları eş zamanlı alma istediğini bizlere gösteriyor.”
Cam Tavan Sendromu’nu aşmada insan kaynakları kilit rol oynuyor
Cam Tavan Sendromu’nun ne yazık ki halen kadınların iş yaşamının önünde engel oluşturmaya devam ettiğini belirten Çıtır, “Ülkemizde erkeklerin nüfusa oranı yüzde 50,1 iken, kadınların oranı yüzde 49,9. TÜİK verilerine göre; kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğu görülüyor. Kadının çalışma hayatındaki yerine baktığımızda çok farklı pozisyonlarda görev alabildiğini görüyoruz. Ancak, kadın çalışanlar açısından, profesyonel iş hayatının avantajı olduğu kadar beraberinde zorlukları da bulunuyor. Hem dünyada ve hem de ülkemizde sesli olarak konuşulan bir kavram olan ‘Cam Tavan Sendromu’ halen devam ediyor. Kadınların ilerleme ve gelişimini engelleyen görünmez bariyerleri ifade eden cam tavanın asıl nedenleri, ‘Erkek yöneticiler tarafından konulan engeller’, ‘Kadın yöneticiler tarafından konulan engeller’ ve ‘Kadın olarak kişinin kendine koyduğu engeller’ başlıklarında ortaya çıkıyor. Çalışma hayatında kadın çalışanın azminin dışında, içerisinde bulunduğu organizasyonun da çabalaması, bu sendromun hissettirilmemesi beraberinde yaşanmaması açısından önemlidir. Kurumlarda cam tavan sendromuyla mücadele edebilmelidir. Bu süreçte insan kaynakları kilit rol oynamaktadır. Pozisyonun içeriğinin en uygun adayda eşleşmesi adına, çok net süreçler planlanmalı ve şeffaf olmalıdır. Uygulamaların açıklığı şirket içerisinde bu tarz bir durumunda oluşmasını engelleyecek olup, güveni de arttıracaktır" şeklinde konuştu.
WYSER HAKKINDA
Wyser, insanların yaşamlarında fark yaratmak ve şirketlerin işlerini büyütmelerine destek olmak isteyen, orta ve üst düzey yönetimde uzmanlaşmış uluslararası seçme ve yerleştirme şirketidir.
2013 yılında Gi Group bünyesinde İtalya'da kurulan Wyser, seçme & yerleştirme alanında lider insan kaynakları firmalarından biri olarak bireylerin ve şirketlerin hayatlarında fark yaratıyor. Bugün dünyanın 13 ülkesi; Brezilya, Bulgaristan, Çin, Fransa, Macaristan, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, İspanya ve Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Çeşitli sektörlerde uzmanlıkları ile fark yaratan Wyser ekibi; yerel ve uluslararası firmalara orta ve üst düzey yöneticiler bulunması konusunda güvenilir bir ortak olarak en iyi danışmanlık hizmetini sunuyor.
Wyser Türkiye’de bugün; Satış ve Pazarlama, Finans ve Muhasebe, Bilgi Teknolojileri, Vergi ve Hukuk, Teknik Mühendislik, Bankacılık ve Sigorta, İnsan Kaynakları, Moda ve Lüks Ürünler, Dijital ve Yeni Medya, Ofis, Petrol ve Gaz, İlaç ve Tıbbi Cihazlar, Perakende ve Mağazacılık gibi sektörel alanlarda uzmanlık gösteriyor. Profesyonel adaylara kariyer yolculuklarında eşlik eden Wyser, müşterilerine kendilerine en uygun orta ve üst düzey yöneticileri seçme ve yerleştirme hizmeti sunuyor. www.wyser.com.tr
EHA