Şeker hastalığı günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Erken dönemde sinyal verebilen şeker hastalığı, teşhisi mümkün olduğu takdirde önlenebiliyor ya da geciktirilebiliyor. Genç yaşta da görülebilen şeker hastalığı, pek çok kişinin korkusu. Zira yaşam şekli olarak fazla kısıtlayıcı olduğu düşünülüyor. Ancak diyabet, sanıldığı gibi yasaklarla dolu olan ve kişiyi günlük yaşantısında zorlayan bir rahatsızlık değildir. Diyabetiniz varsa tüketmek istediğiniz besinleri yine almanız mümkün ama bu besinleri nasıl alabileceğinizi öğrenmelisiniz. Örneğin; sağlığınız açısından faydalı kırmızı üzüm başta olmak üzere muz, bezelye, nohut gibi birçok sebze ve meyvenin tüketiminden kaçınmak yerine, bu besinleri vücudunuza faydalı hale dönüştürebilirsiniz. Sadece bazı önemli püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor!

Kırmızı Üzüm-Beyaz Peynir İkilisini Keşfedin

Güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, kalp damar hastalıklarından kanserden korunmaya birçok fayda sağlıyor. Ancak şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle diyabeti olanların dikkatli davranması gerekiyor. Örneğin bir su bardağını geçmeyen üzüm-peynir ikilisinin yanında tam tahıllı bir dilim ekmeği ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.

İlle De İncir Diyorsanız…

Kuru incir gibi kuru meyvelerin şeker miktarı çok yüksek olduğundan tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Ancak kişinin canı ille de incir çektiyse bir adedi geçmemesi, yanında mutlaka üç bütün ceviz ve bir bardak süt ya da bir kase yoğurt ile tüketmesi gerekiyor.

Nohut Şeker Yükseltir Mi?

Kurubaklagiller grubundan olan nohut hem protein hem karbonhidrat içerir. 100 gram nohut 61 gram karbonhidrat içerirken 5 gram da posa bulundurur. Posa şekerin kana geçme hızını etkiler. Posa içeriğinin yüksek olması ve protein de içermesi nedeni ile nohut diyabeti olanların öğünlerinde rahatlıkla tercih edebilecekleri bir besindir. Ancak nohutun da karbonhidrat içerdiği dikkatlerden kaçmamalıdır. Bir öğünde 6 yemek kaşığı nohut ve beraberinde salata tercih edilebilir. Beslenme alışkanlığınızda kurubaklagiller ile beraber pilav yeme alışkanlığı bir öğünde alınan karbonhidrat miktarını artırarak kan şekerinin gereğinden fazla yükselmesine sebep olur. Bu nedenle kurubaklagillerle beraber pilav tüketiminden kaçınılmalıdır.

 Patatesi Sıcak Değil Soğuk Yiyin

Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor. Örneğin 2 küçük beyaz patatesi haşlayıp yeşilliklerle birlikte zenginleştirip patates salatası olarak tükettiğinizde sağlıklı bir ara öğün yerine de geçecektir. Ana öğünde de kırmızı et, tavuk ya da balığın yanına patates salatası eşlik edebilir. Ancak tüketilen miktara çok dikkat etmek gerekiyor. Bir salata tabağı dolusu tüketmek yine kan şekerini yükseltir.

Havucu Yoğurtla Tüketin

Havucun glisemik yükü yüksektir ancak bu hiç havuç tüketmeyip, faydalarından mahrum kalacağınız anlamına gelmez. Örneğin bir oturuşta beş altı tane havucu rendeleyip havuç salatası olarak tükettiğinizde kan şekeriniz çok yükselir ama gün içerisinde bir iki adet havucu salataya katıp ya ceviz, badem, fındık, yoğurt gibi besinlerle havuç tarator yapıp tüketebilirsiniz. Diyabeti olanlar için de bu faydalıdır. Önemli bir protein kaynağı olan yoğurt şekerin kana geçiş sürecini uzatır. Ancak burada da lezzetine kanmayıp ölçüye dikkat etmek son derece önem taşıyor.

Bezelyenin Etlisi Makbul

Nişastalı sebze grubunda olan bezelyeyi diyabeti olanların tüketmesi önerilmez ancak 2-3 yemek kaşığı etli bezelye yemeğinin yoğurtla birlikte bir sakıncası olmaz. Proteinlerin sindirilme süreleri biraz daha uzun olduğundan etle ve yoğurtla tüketiminde karbonhidrat ve protein beraber alınmış olur. Bu durumda kan şekerinin yükselmesi engellenir.

Muz, Tarçın Ve Yoğurtla Daha Masum

Diyabeti olanlar için şeker içeriği yüksek olduğundan önerilmeyen muzun bir büyük boyu iki porsiyona denk geliyor. Yani kişi bir seferde 30 gram karbonhidrat alıyor. Ancak gün içerisinde, üzerine tarçın serpiştirilmiş yarım adet muzu yoğurtla birlikte tüketerek kana geçiş sürecini azaltabilmek mümkün. Üstelik hem doyurucu hem de tatlı ihtiyacını karşılayıcı bir ara öğün olarak da ideal.

EHA