Dr. Oğuzhan Yakupoğlu Her Şeyin Başı Sağlık konulu bir makale kaleme aldı.
Dr. Oğuzhan Yakupoğlu makalesinde şu görüşlere yer verdi: "Her şeyin başı sağlık. "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" demiş Kanuni Sultan Süleyman cennet mekan. İyi demiş güzel demiş. Lakin nasıl koruyacağız sağlığımızı. Hasta olduğumuzda hastanelere başvuruyor, tedavi olmaya çalışıyoruz ama en önemli şeyi atlıyoruz. O da şu ki hasta olmadan sağlığımizi korumak. Bir Hekim olarak siz değerli halkımızı bu konuda dilim döndüğünce bilgilendirmek istiyorum. Koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem tüm dünyada artmaktadır. Artık günümüzde bireysel sağlık diye bir kavram ortaya çıkmış ve insanlar iyilik hallerini, sağlıklı hallerini uzun süre boyunca sürdürebilmek için ceşitli yollara başvuruyorlar. Yıllar evvel Lokman Hekim özetle; az ye, az uyu, az konuş diyerek sağlıklı olmanın yollarını göstermiştir. Gerçekten de yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Yeterli (yani günlük enerjiIhtiyacını karşılayacak kadar) ve dengeli (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi temel yapı taşlarını içeren) beslenme çoğu hastalığın gelişmesini önlemektedir. Bunu sağlamak için temel protein kaynakları olan; et tavuk balık yumurta süt ürünleri, yine karbonhidrat kaynakları olarak; ekmek, makarna, bulgur, pirinç, hamur işi ürünler ve yağ kaynağı olarak; sıvı yağ, tereyağı gibi ürünler eşit ve dengeli bir biçimde öğünlere dağıtılmalir. Kronik hastalığı olanlar özel diyet ihtiyacı olan hastalar için de diyet menüleri planlanabilir. Şeker hastalığı olan hastalarda ki karbonhidrat kısıtlaması tansiyon hastası olan hastalardaki tuz kısıtlaması, yine kalp hastalarında her iki ürünün de kısıtlaması gibi durumlari ayrı konuşacağız.
Sağlıklı olmanın, sağlıklı yaşamanın bir diğer yolu da spor yapmaktır. Her birey yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna ve özel durumuna bağlı olarak mutlaka spor yapabilir. Kimisi yüksek kardiyo gerektiren sporları yapabilirken, kimisi hafif sırtı terletecek şekilde 25-30 dakika hızlı tempolu yürüyüş yapabilir. Ancak hastalığı ne olursa olsun her insanın yapabileceği türden bir spor türü vardır. En azından hafif tempoyla yürüyüş yapabiliriz. Yine de burada kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, eklem ve kas hastalıkları yapailacak spor türü için belirleyici olacaktır.
Sağlıklı olabilmek için bir diğer önemli konu ise kaliteli bir uykudur. Sağlıklı bir insanın günde 6 ile 8 saat arasında (bünyesine uygun olarak, günlük yaptığı işe bağlı olarak) uyku ihtiyacı vardır. Bunun büyük bölümünün gece olması biyolojik ritimin tutturulması açısından önemlidir. Karanlıkta sessiz ortamda uyumak uyku kalitesi için çok önemlidir. Uykusuzluk hem dikkat eksikliği yapabileceği gibi hem de psikiyatrik hastalıklara kapı aralar.
Canlılığın kaynağı olan Güneş unutmamak gerek Her gün Saat 10.00-11.00 veya 16.00-17.00 arasında kollar yüz ve bacaklar açık vaziyette güneş ışığınin direkt deriye teması ile Ihtiyacımız olan D vitaminini sentezlenmiş oluruz.
Gördüğünüz gibi çok zor değil. Sadece biraz farkındalık, birazcık dikkat, en değerli varlığımız olan bedeninizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır."
EHA