Sektörlerin dijitalleşmeye başlamasıyla birlikte ofis giderlerini minimuma indirmeyi ve çalışanlarına esnek çalışma imkânı sunarak verimi arttırmayı amaçlayan pek çok işletme home ofis çalışmaya başlamıştır. Ayrıca, kendi işini kurmak isteyen ancak maliyeti en aza indirmek isteyen girişimciler de çalışmalarını home ofis olarak sürdürebilir. Peki, home ofis nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Home Ofis Nasıl Kurulur?
Bir home ofis kurduğunuzda tek bir alanda çalışmak zorunda olmazsınız. Şirketinizin kuruluşu esnasında hizmet verebileceğiniz alanların Nace kodlarını eklettiğiniz takdirde aynı anda yazılım, danışmanlık, e ticaret, çevirmenlik gibi farklı alanlarda çalışmanız mümkün olur. Ancak çalışmalarınızı eve taşıyarak home ofis çalışmaya başlayacaksanız öncesinde bazı hazırlıklar yapmanızda fayda vardır.
Home ofis çalışanların sıklıkla yaptığı hataların başında belirli bir çalışma alanlarının olmaması gelir. Ne kadar dar olsa da kendinize çalışmak için özel bir yer belirlemeniz önemlidir. Eğer çalışma odası olarak kullanabileceğiniz fazladan bir odanız bulunmuyorsa bir masa da yeterli olur.
Uzun saatler bilgisayar başında geçiriyorsanız, vücut sağlığınızı korumak için kendinize uygun bir masa ve çalışma koltuğu edinebilirsiniz. Çalışma alanının doğal bir şekilde aydınlatılması çalışma verimini sağlamak için son derece önemlidir. Kendi işinizi kurarak home ofis çalışacaksanız bir şirket kurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Home ofis şirket kurmak için ofis yerine evinizi ya da sanal bir ofisi kullanabilirsiniz. Ancak öncesinde şirket kurmak için gerekli olan yasal aşamaları tamamlamalısınız. Home ofis çalışanlar genellikle şahıs şirketi kursa da limited ya da anonim şirket kurmanın önünde de bir engel bulunmaz. Home ofis şahıs şirketi kurmanın maliyeti daha düşük olduğu gibi şirketi kurmak ya da kapatmak da kısa zaman alır. Üstelik muhasebecinize vereceğiniz ücret de daha düşüktür.
Şirket kuruluşu için öncelikle bir muhasebeciyle anlaşmalısınız. Daha sonra notere gitmeli ve muhasebecinize vekalet vermelisiniz. Kendisine vereceğiniz vekaletname ile muhasebeciniz sizin yerinize işlemleri tamamlar. Eğer home ofis kullanacağınız ev size aitse tapusu, kiraysa kira kontratı yanınızda olmalısınız. Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, noterden alacağınız imza beyannamesi ve ikametgahınızı da yanınızda bulundurmalısınız.
Ofisler Hakkında Bilgi Alın
Home Ofis Avantajları
Her geçen gün daha da popüler hale gelen home ofis çalışmanın çok sayıda avantajı bulunur.
Bunların başında giderlerinin çok daha az olması gelir. Yüksek kira bedelleri ödemeniz, ofis için ekstra personel almanız, yol parası ödemeniz gerekmez. Üstelik home ofis bir şahıs şirketi kurduğunuzda muhasebe ve vergi gideriniz de azalabilir.
Başlangıçta alışmakta zorlansanız da zaman içerisinde home ofis çalışmak çok daha verimli hale gelir. İş arkadaşlarınızla yaptığınız sohbetler, çevreden gelen gürültüler minimuma indiğinde işinize odaklanmak kolaylaşır. Böylece daha huzurlu ve sakin bir şekilde çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.
Home ofis çalıştığınızda çok daha özgür olursunuz. Belirli mesai saatlerine sabit kalmak yerine en verimli çalıştığınız zamanları belirleyebilirsiniz. Bu sayede işlerinizi daha kısa sürede tamamlamanız ve kendinize daha fazla zaman ayırmanız mümkün olur. Ayrıca ofis kıyafetlerine de ihtiyaç duymazsınız. Kendinizi daha rahat hissettiğiniz kıyafetlerle çalışma imkanına sahip olursunuz.
Home ofis eticaret ile ilgilenenlerin sıklıkla tercih ettiği bir çalışma şeklidir. Özellikle XML bayiliği ile çalışmalarınızı sürdürüyorsanız kargolama, depolama gibi işlerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Siz, tamamen satışa odaklanabilir ve lojistik işlerini bayilik aldığınız firmaya bırakabilirsiniz.
Çalışma alanınızı düzenlerken kişisel tercihlerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Rahat ettiğiniz bir masa ve sandalye kullanabilir, ortam ışıklandırmasını ya da sıcaklığı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu sayede daha konforlu şekilde çalışmanız mümkün olur.
Özellikle büyük şehirlerde trafikte harcanan süre günlük 1-2 saati bulur. Home ofis çalıştığınızda ulaşım için harcayacağınız zaman size kalır. Üstelik yolda yorulmadığınız için zamanınızı daha verimli değerlendirebilirsiniz.
Home Ofis Dezavantajları
Home ofis çalışmak pek çok kişi için bir rüya olarak görünse de bazı zorlukları olacağını da unutmamalısınız.
Sahip olduğunuz esnek çalışma koşulları, disiplin sağlamanızı zorlaştırabilir. Ancak zaman içerisinde kendi programınızı oluşturabilir ve nasıl daha verimli çalışacağınızı belirleyerek bir rutin oluşturabilirsiniz.
Özellikle tek başınıza çalışıyorsanız ofisteki sosyal ortamlardan uzaklaşmak zaman içerisinde motivasyonunuzu bozabilir. Bu noktada zaman zaman ortak ofisleri kullanmanın faydasını görebilirsiniz. Ayrıca çalışma saatlerinizi belirlemeniz ve bu sürenin dışında sosyal hayatınıza zaman ayırmanız önemlidir. Mola verdiğinizde bir yürüyüşe çıkıp kahve içmek dahi havanızı değiştirmek için yeterli olabilir.
Eğer aile bireylerinizle birlikte yaşıyorsanız evde dikkatinizi dağıtacak çok sayıda unsur oluşabilir. Bu noktada ailenizle konuşmanız ve belirli kurallar koymanız faydalı olabilir. Ayrıca çalışma saatlerinde televizyon izlemek gibi aktivitelerden uzak durmanız önemlidir.
Home ofis çalışanların sıklıkla özel hayatlarıyla çalışma hayatlarını ayırmakta zorlandıkları gözükür. Çalışırken özel işlerinizle ilgilenmeye başlayabilir, boş zamanlarınızda ise kendinizi işlerinizle ilgilenirken bulabilirsiniz.
Bir grup çalışması içerisindeyseniz home ofis çalışırken takım arkadaşlarınızla iletişimde kalmaz zorlaşabilir. Özellikle farklı çalışma saatlerini benimsediyseniz gün içerisinde belirlediğiniz saat aralıklarında bir toplantı gerçekleştirmeyi düşünebilir, online programlardan faydalanabilirsiniz.
Tek başınıza çalışmak zaman içerisinde motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. Bunun önüne geçmek için kendinize hedefler koyabilir ve verimli çalışmanızı sağlayacak taktiklerden faydalanabilirsiniz.
EHA