Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketliliğin yerini yavaşlamaya bıraktığını ortaya koyan Rapor, Güven Endeksi’nin negatif yönlü hareketine devam ettiğine işaret etti.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.
THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, inşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketlilik yerini yavaşlamaya bırakmıştır. Gelecek döneme ilişkin beklenti negatif tarafa geçmiş görünmektedir. Güven Endeksi negatif yönlü hareketine devam etmiş, Birleşik Beton Endeksi faaliyetteki gerileme ile birlikte yönünü aşağı çevirmiştir.
Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise ekim ayında faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış görülmektedir. Faaliyette görülen gerilemenin de sınırlı olduğu anlaşılmaktadır. Beklenti Endeksi’ndeki yükseliş, sektörün önümüzdeki dönemde pozitif bir beklenti içinde olduğunu göstermektedir. Güven Endeksi’nde bir yükselme görülse de endeksin hâlen eşik seviyenin altında kaldığı unutulmamalıdır.
Geçen yılın aynı ayına göre bakıldığında ise kasım ayında bütün endekslerde bir artış görülmektedir. Faaliyette hâlen eşik değerin üzerinde olunmasına rağmen diğer üç endeks eşik değerin altındadır. Geçen yıla kıyasla bütün endekslerde görülen pozitif tablo, endekslerin mutlak değeri ve eğilimleri ile birlikte okunduğunda inşaat sektöründe, henüz belirginleşmemiş olsa da bir yavaşlamanın yaşanabileceğine işaret etmektedir.
“Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir”
Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Özellikle son dönemde para piyasalarında yaşanan baş döndüren hareketlilik ekonominin bütün sektörlerini derinden etkilemektedir. Enflasyondaki yükseliş, girdi fiyatlarındaki artış, enerji maliyetlerindeki sıçrama, fiyatlama sorunu, para piyasalarına ilişkin beklentilerin tamamı hem üretici hem de tüketicinin beklentilerini şekillendirmektedir. Son Tüketici ve Sektörel Güven Endeksleri, yalnızca kısa dönemli beklentilerin değil aynı zamanda uzun dönemli güven sorununun piyasanın her iki tarafında başladığını göstermektedir” dedi.
İnşaat sektörünün gelişmelerden çok daha hızlı etkilenmesi yönüyle diğer sektörlerden ayrıştığını ifade eden Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız kasım ayında inşaatın yavaşladığı görülmektedir fakat inşaat sektörünün ekonominin genelinden olumlu ya da olumsuz ayrıştığı henüz söylenmemektedir. Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir.” diye konuştu.
Hazır Beton Endeksi hakkında
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 8 soru soruluyor. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanıyor. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılıyor. Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası amacıyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve ülkemizde kaliteli, dayanıklı, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) üyesi; Beton Sürdürülebilirlik Konseyi “Bölgesel Sistem Operatörü”dür. THBB’ye üye olacak şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak KGS Uygunluk Belgesi alması, uygun laboratuvar bulundurması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.
EHA