Gemlik Ticaret ve Sanayii odası 4. meslek komitesi olarak bilinen Müteahhitler ve İnşaat sektörü temsilcilerinin ev sahipliğinde, Gemlik belediyesi Kentsel Dönüşüm komisyonu başkanı Çetin Pehlivan, ve komisyon üyeleri, Gemlik müteahhitler Derneği başkanı Ali Titiz ve yönetim kurulu üyeleri, Gemtaş A.Ş. yönetim kurulu Başkanı Fatih Uzun ve yönetim kurulu üyelerinin katılımları ile ilçemizin Kentsel dönüşümü, sektörel bazlı sorunlar ve önerileri, Afet öncesi ve sonrası belirlenecek eylem planları üzerine istişare toplantısı gerçekleşti.
Dördüncü Meslek komitesi Başkanı Ahmet Furkan Özkan açılış konuşmasında, katılımcılara teşekkür ederek, komite çalışmaları hakkında bilgi paylaşımı yapıp, Oda üyelerin talep sorunlarını önem sırasına göre gündeme taşıyıp, sorunların çözümü ve önerileri hususunda her zaman katkı sunmaya hazır olduklarını bildirdi.
GTSO Meclis üyesi Alpaslan Eker konuşmasında, “planlamanın önemini vurgulayarak özellikle Kentsel dönüşümün önün açılması için sadece mevcut planlar üzeninden yapılacak düzenlemelerin yetersiz olacağını ve acilen yeni planlı alanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayıp genişleyerek yapılacak bir kentsel dönüşümün sonuç getireceğini söyledi.
Diğer taraftan odamıza kayıtlı müteahhitlerimizin yıllık kapasitelerinin hem sınıfsal hem de ekonomik olarak 6000 civarı bağımsız bölüm inşaa edebilecekleri ama son yıllarda bu oran yalnızca yılık bazda bin 300 bağımsız bölüm civarı bir üretim yapılabildiğini ve bu durumun birçok sebebi olmasına rağmen en önemlilerinden bir tanesinin planlı alanlar üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aynı zamanda GTSO olarak ta oda başkanımız öncülüğünde yürütülen Yeşil OSGB ve yat limanı marinanın ilçemizin Karbon izi düşük sanayii ve turizm destinasyonunun güçlendirilmesi ile ilçemizin çehresinin ve Refah seviyesinin genişleyeceğine vurgu yaptı.
Konuşmasının devamında, Yerel yönetimlerin ilçemiz adına yapacağı her türlü mastır plan ve çalışmalarında GTSO yönetimi olarak iş birliğine hazır olduklarını ifade” etti.GTSO Meclis Başkan Vekili ve Meclis üyesi Tevfik Yılmaz ise konuşmasında, “kentsel dönüşüm bu sürecin sadece yapısal faktörleri değil, aynı zamanda sosyolojik etmenleri ve tarihî dokuyu da içermesi gerektiğini vurgulayarak, İlçemizin geleceğinin düşünüldüğü durumda sadece fiziksel yapıların değil, toplumsal yapının, tarihi mirasının ve çevresel faktörlerin de gözetilmesi gerektiğini ifade ederek; Dönüşüm sürecinde, yerel halkın ihtiyaç ve beklentileri, mevcut sosyal dokunun korunması, tarihi mirasa saygı gösterilmesi ve çevre şartlarının iyileştirilmesi bir bütün olarak ele alınıp ayrıca, buna teknik ve mühendislik gereklilikleri de dahil edilerek sürdürülebilir ve güvenli bir yaşam alanı yaratmayı amaçlamak gerekmektedir.
Riskli yapıların dönüşümü, ilçe sakinlerinin can ve mal güvenliği için zorunluluk teşkil etmektedir. Ancak bu süreç, birçok paydaşın ve ilgili kurumun iş birliği ve koordinasyonu gerektiren kapsamlı bir süreçtir. Yerel yönetimler, mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, sosyologlar ve tarihçiler gibi profesyonellerle birlikte halkın da fikir ve talepleri doğrultusunda hareket ederek, projelerin şekillendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kentsel dönüşüm projeleri, sadece binaların yeniden yapılmasından ibaret olmayıp sosyal, ekonomik ve kültürel yenilenmeyi de içermelidir.
Gemlik’in tarihsel ve sosyal dokusuna uygun, modern ihtiyaçlara cevap verebilen, güvenli ve yaşanabilir alanların oluşturulmasının yanı sıra Gemlik için düşünülen bu tür kapsamlı ve çok boyutlu bir dönüşümün, ilçe sakinlerinin yaşam kalitesini yükselteceği gibi bölgenin geleceğine değer katacağı açıktır. İfadelerini kullanarak katılımcılara teşekkür ederek, GTSO olarak ilçemizin geleceği adına her türlü çalışma gurubunun içerisinde olduklarını ve bundan sonrada olacaklarını” ifade etti.
Gemlik Belediyesi Kentsel Dönüşüm komisyonu üyesi ve GEMTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu başkanı Fatih Uzun’da katılımcılara sine vizyonda bir sunum yaparak; bu zamana kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzun, “Belediye toplu konutlarını biran evvel ihaleye çıkartıp tamamlanarak hak sahiplerine ve vatandaşlara teslim edileceğini ifade ederek, aynı zamanda da kentsel dönüşüm adına gerekli plan çalışmalarını yapıldığına vurgu yaptı” Uzun, diğer taraftan Afet öncesi ve sonrası için gerekli çalışmaların yapıldığını ve çoklu bir kompleks proje hazırladıklarını sunum içerisinde detaylıca aktardı.
Toplantıda söz alan Gemlik Müteahhitler Derneği Başkanı Ali Titiz, Belediyeye ait kalan toplu konutların tamamlanması hususunda ve Gemlik te başlayacak kentsel dönüşüm projelerinin yapımı konusunda gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, Gerekirse bir konsorsiyum oluşturulabileceğinin altını çizerek katılımcılara” teşekkür etti.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa