Şile’nin kestane ormanlarında kestane balı üreticiliği yapmakta olan üreticilerin birleşerek kurdukları Şile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ve Şile Belediyesi’nin Türk Patent Enstitüsü’ne (TSE) yaptıkları başvuru olumlu cevap aldı ve Şile Kestane Balı, İstanbul’un ilk coğrafi işaretli gıda ürünü olarak tescillendi. Şile bölgesinde üretilen kestane balı, yüksek miktarda kestane poleni ihtiva ettiğinden ve Orman Gülü (Rhododendron) bitkisi kestaneden farklı zamanda açtığından, diğer Karadeniz’e özgü kestane ballarından farklı bir aromaya sahip olan Şile Kestane Balı, hem tıbbi destek amaçlı hem de sofralık olarak kullanılabiliyor.
“Tüm arıcılarımızı destekliyoruz”
Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; Şile Kestane Balı’nın İstanbul’un gıda alanında ilk coğrafi işaretli ürünü olmasının, uzun bir maraton sonucu olduğunu söyledi. TSE tarafından verilen bu tescilin, Şile Kestane Balı’nın bu bölgeye ait ve çok önemli bir değer olduğunun önemli bir işareti olduğunun altını çizen Ocaklı, “Şile’de bizim için önemli bir alternatif geçim kaynağıdır. İstanbul gibi büyük bir metropolün yanı başında, yüzde 80’i orman olan Şile, mesleki anlamda arıcılığa doğal bir ortam sunmaktadır. Tüm arıcılarımızı destekliyoruz, onların yanında olduğumuzu bu vesile ile bir kez daha ifade etmek isteriz. Doğal ve lezzetli ürünler için kimsenin uzağa gitmesine gerek yok. Şile bunlar için çok önemli bir kapıdır” dedi.
Nuh’un Ambarı listesine adını yazdırdı
Şile Kestane Balı; Şile ormanlarının yaklaşık 12 hektarlık kısmını kapsayan kestane ormanlarında, her yıl Haziran ayında açan kestane çiçeklerinden salgılanan nektardan bal arısı kolonileri tarafından üretiliyor. Bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı olmakla birlikte, nesilden nesile aktarılan bir gelenek haline gelmiş durumda. Şile’de yaklaşık 300 aile arıcılık faaliyetinde bulunuyor. Bu ailelerin yarısı 30’un üzerinde kovana sahip olan profesyonel arıcılar olarak biliniyor. Şile Kestane Balı’na 2014 yılı Eylül ayında İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre Salone Del Gusto Festivali”nde dünya lezzetlerinin isimlerinin yer aldığı “Ark of Taste” (Nuh’un Ambarı) listesinde de yer verildi.
EHA