İş hayatı içerisinde başarılı ve kalıcı olabilmeyi amaçlıyorsanız, ister kendi işinizin sahibi olun ister başka bir firma adına bir çalışan, sahip olmanız gereken bazı önemli vasıflar vardır. Ancak söz konusu liderlik ve iyi bir lider olmak olduğunda, olmazsa olmaz bazı özellikleri taşıyor olmanız gerekir. Aksi halde; etkili olmayan, sözü dinlenmeyen, saygı duyulmayan ve hedeflerine ulaşamayan bir çalışandan fazlası olamazsınız.
Peki nasıl iyi bir lider olunabilir, liderler hangi özellikleri taşımalıdır?
Lider Nedir, Kime Denir?
Lider; insanları yönlendirip idare edebilme gücüne sahip, hedefi gerçekleştirebilecek insan gücünü harekete geçirebilen, diğer kişilere ilham veren ve öncü olan bireyler için kullanılan bir terimdir. Liderlik; terfi alıp yükselerek ulaşabileceğiniz bir mertebeden çok, bazı becerilere sahip olmanız vasıtasıyla gelişen bir durumdur. Lider olmanız için illaki bir yönetici veya müdür olmanız gerekmez. Gerekli becerilere vakıf olup bunları çevrenizdeki insanlar üzerinde başarıyla uygulayabildiğiniz an, ‘iyi bir lider nasıl olmalı?’ sorusunun da cevabını göstermiş olursunuz.
İyi Bir Lider Nasıl Olunur?
Özellikle kendi işini kuran ve şirketi için yeni bir çalışma ekibi oluşturan girişimciler, ‘lider nasıl olunur?’ sorusunun cevabı hakkında merak içerisinde olabilirler. Piyasaya yeni ayak basmış olmanın verdiği heyecanla birlikte iş hayatında tutunabilme risklerinin çokça bulunduğu bu gibi anlarda, liderler kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiğinin ve insan ilişkilerini iyileştirmenin üzerinde muhakkak ve önemle durmalıdır.
Öğrenmeye açık ve yenilikçi olmayan bir lider, hem kendini hem de takımını ileriye taşıyamaz. Değişen koşullara uyum sağlayamayanların başarısız olduğu bir iş dünyasında yer edinebilmeyi, yaptığınız işleri ve verdiğiniz hizmetleri daha fazla kitleye ulaştırmayı amaçlıyorsanız, ekibinizde bulunan çalışanlarla ve iletişim halinde bulunduğunuz diğer insanlarla ilişkilerinizi kuvvetlendirmeniz gerekecektir. İyi bir lider, eksik taraflarını analiz edebilmeli ve takım arkadaşları ile iş birliği içinde olabilmelidir.
Liderlerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Lider kişi; dürüst, sorumluluk alabilen, şeffaf, adalet sahibi, uzlaşmacı, motive eden, gerektiğinde başkalarına sorumluluk verebilen, iyi işi takdir etmeyi bilen, sorunlara acil çözümler üretebilen, kendini devamlı geliştiren, çözüm odaklı ve iyi gözlemci olabilen kişidir.
Ancak liderlerin özellikleri arasında bazı önemli noktalar vardır ki, bunlara sahip değilseniz iyi bir lider olmak konusunda başarıya ulaşamayabilirsiniz.
İyi bir liderin en belirgin 6 özelliği;
Her zaman profesyonel olmalı
Lider özellikleri içerisinde en olmazsa olmaz maddelerden biri, profesyonelliktir. Ekibinizle arkadaşlık bağlarınız gelişmiş olabilir; ancak iş ortamındayken aranızdaki sınırı koruyabilmeli ve bu bağların işinizi olumsuz etkilemesine engel olabilmelisiniz. Her an her koşulda bunu sağlayabilen bir lider, profesyonel olduğunu da kanıtlamış olacaktır.
Olumsuz durumlarla baş etmeyi bilmeli
Gerektiğinde hayır diyebilen, aldığı risklerin sonuçlarıyla yüzleşebilen, bir ekip arkadaşına kötü bir haber vermesi gerektiğinde bunu başarabilen bir lider olmalısınız.
Takım çalışması kurabilmeli ve motive edici olmalı
İyi bir lider, iş arkadaşlarını hedefleri doğrultusunda başarmaya yönelik motive edici ve ilham verici olmalıdır. Onlara her zaman örnek teşkil etmeli, bir işin başarılmasını amaçlıyorsa ekip ruhunu ateşleyerek moral verebilmelidir.
Kişisel gelişimine önem vermeli ve öğrenmeye açık olmalı
Dediğim dedik, ‘ben her şeyi bilirim!’ düşüncesiyle ilerleyen bir lider, kaybetmeye mahkumdur. İş arkadaşlarının söylediklerine kulak verip onları içten dinleyen, fikirlerine saygı duyan, yeniliklere, keşfetmeye ve öğrenmeye istekli bir lider ise bir sıfır öndedir.
Ekip arkadaşları ile iyi ilişkiler kurmalı
Takım içerisindeki kişilere değer verdiğinizi ve saygı duyduğunuzu hissettirmelisiniz. İyi ilişkiler, güzel başarılar getirir.
Kendine hakim olabilmeli, en gergin ortamlarda dahi duruşunu bozmamalı
Tartışma anları veya bir fikri kabul ettirmeye çalıştığınız anlar gibi en sıkıntılı zamanlarda dahi kendini kontrol edebilen, çabuk parlamayan ve saygın duruşunu bozmayan liderler, liderlik ruhunu taşıyor demektir.
İyi bir lider olmak istiyorsanız, bu maddelerdeki liderlik özelliklerini sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ederek eksik yönlerinizi tamamalamaya çalışabilirsiniz. Böylece işinizi çok daha yukarılara taşıyabilirsiniz.
E Haber Ajansı (EHA)