E Haber Ajansı: Sayın Kerim Sarılar, Sinop, Kastamonu, Bartın ve ilçelerinde yaşanan sel felaketinde bazı mahallerde düz köprülerin yıkıldığı görülmektedir. Sizce bunun nedeni nedir?
Kerim Sarılar: Karadeniz Bölgesinde dağların denize paralel ve dik olduğundan yağan yağmurların dere ve ırmak alanlarına daha fazla su yoğunluğu topladığından sel baskını olayları aşağılara indikçe artmaktadır. Günümüzde yapılan düz köprüler aşırı yağmurlu havalarda sürüklenen ağaç, taş ve tokucun tıkaması ile taşkınlara sebebiyet vermekte, bazen can kayıplarına neden olmaktadır.
ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünce incelettirmesi sonucu sarılar dönengesi için hazırlatılan raporda; “Matematiksel sistemimize benzer yaklaşımların köprü mühendisliğinde biraz daha pratik olarak kullanılabileceği" yönünde akademik görüş mevcuttur.
“Alan oranı = yükseklik oranı = yay oranı” eşitliğine dayanan dünya tarihinde bir ilk olacak sarılar dönencesi ya da elips Formundaki kemer köprülerin düz köprülerin yerine kurulu olması durumunda taşkınlığı ve dolayısı ile can kayıplarını önlemede daha başarılı hizmet vereceği kanaatindeyim.
E Haber Ajansı: Durumu biraz teknik olarak açıklar mısınız?
Kerim Sarılar: Çünkü; su burgu gibi dönerek aşındırır ve zemini zorlar kemer köprüde bu zorlama olasılığı çok daha az olur. Çünkü şekil suyun akışı yönünde oval olduğundan rahat akış sağlar. Bundan sonra doğabilecek can kayıplarının önlenmesi için bir an önce bu tip köprüler yapılarak yenileşme sağlanmalıdır. Bir an evvel başka canlarında yok olmaması için bu mimariye dönülmesi çok büyük fayda sağlar. Özellikle Karadeniz gibi arka kısımları dik ve engelli olan arazilerde bu çok faydalı olur.
E Haber Ajansı: Peki belediyelere Sarılar Sönengesi türünde köprüler yapılması için hiç öneride bulundunuz mu?
Kerim Sarılar: Evet Samsun ilinde bazı belediyelere geçmişte bu tür önerilerim oldu. Yapmak için seçim öncesi söz verenler de oldu… Ama nafile... Seçildikten sonra sözlerini yerine getirmediler… Örnek bir köprü yapmadılar… Belediyeler düz köprü alışkanlığından bir türlü vaz geçemiyor.
ÖZEL HABER / EHA