Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: “İslam Dünyası 500 yıl bilime katkı yapmadı” demişti. İşte bir Türk Matematikçi İslam dünyasındaki bu kısır döngüye son verdi. Bulduğu milli ilmi keşifler matematiğin yanı sıra uygulanabilirliği açısından üniversitelerin diğer bilim dallarından da onay aldı. Bilim insanı Türk Matematikçi en son dünya tarihinde ilk kez elipsin çevre ve yay uzunluklarını doğru olarak buldu.
Mayıs 2016 da Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları iş birliğiyle yürütülen "Dahiler Dahildir" programı yaptığı konuşmada gençlere çeşitli mesajlar veren Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: "İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bunu düzeltmemiz lazım” demişti.
Türk matematikçi bilim insanı Kerim Sarılar Sarılar çevirgenleri, sarılar dönengesi ve sarılar üç üçgen sisteminden sonra en son olarak dünya tarihinde ilk kez elipsin çevre ve yay uzunluklarını da doğru olarak bulan milli ilmi keşiflere imza attı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünde görevlendirilen alan uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fırat YERLİKAYA tarafından verilen mesleki akademik bilimsel görüşte; “Söz konusu altı teoremde sunulan eşitliklerin doğruluğunun saptandığı” belirtilmiştir.
Sarılar dönengesinin çevre uzunluğunun (k sabiti) ile çarpımının elipsin çevre uzunluğunu verdiğini açıklayan Türk matematikçi bilim insanı Kerim Sarılar; “k sabiti alfabemizin 14. Harfi olup yan toplamları 0 + 9 + 2 + 3 = 14 tür. k sabit sayısı ismi Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 15. maddesi gereği eser sahibini isminin baş harfinden alınmıştır” dedi.
Daha önceki yerli ve milli ilmi keşiflerinin Türk Dilinin Bilim Dili Olmasına katkı sağlayacağı şeklinde Türk Dil Kurumundan Onay alması yanı sıra değişik bilim dallarından da olumlu onaylar alan Türk matematikçi bilim insanı Kerim Sarılar’a “Dünya tarihinde ilk kez elipsin çevre ve yay uzunluklarını doğru olarak bulunmasının” bilim ve teknolojide hangi alanlarda kullanılabileceği soruduk. Türk matematikçi bilim insanı Kerim Sarılar; “İHA, SİHA , UÇAK, GEMİ çizim ve hesaplamaları yanı sıra bilimin değişik dallarında kullanma imkanının bulunduğunu” açıkladı.
Teorem 1: Sarılar dönengesinin çevre uzunluğunun (k sabiti) ile çarpımı elipsin çevre uzunluğuna Ç(E) = Ç(S) .k eşittir. k sabiti = 0.923 tür.
Ç(€) = 2.π .r .((b₂)/r).k sabiti
Ç(S)= 2. π .r.(b₂ / r)
k sabiti = Ç(€) / Ç(S)
Ç(E) = Ç(S) .k
EHA