Dijital medya ve reklamcılık her geçen gün yeni bir ivme kazanıyor. Bu süreci fırsata çeviren şirketler halkla ilişkiler ve reklamcılık departmanını güçlendirme yoluna gidiyor. Eskisi gibi gazetelere reklam verme dönemi yavaş yavaş tarihe karışırken tv ekranları da izleyicisini sosyal medya, web sitesi gibi dijital alanlara yönlendirmeye başladı.
Gazeteci Yazar ve aynı zamanda dijital reklamcılık alanında öne çıkan isimlerden olan Talip Kocakoç, matbuu gazete, broşürler, tv ekranı ya da radyodaki reklamcılık faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte geri plana atılmasının muhtemel olduğunu söyledi. Elinde telefon olan herkesin ekranına erişimin reklam vermek isteyen şirketler tarafından daha kolay ve maliyetsiz bir iş olduğunu vurgulayan Kocakoç, reklamcılıkta yeni trendin dijital dünya ve özellikle sosyal medya olduğunu sözlerine ekledi.
Mağara Duvarlarından Telefon Ekranlarına!
Dijital reklamcılığın en önemli yaşama alanının şüphesiz bir şekilde internet olduğunu söyleyen Gazeteci Yazar, internet teknolojilerinin günden güne geliştiği günümüzde reklam görsellerinin hemen hemen her web sayfasında kendine yer edindiğini ifade etti. Gazetemize demeç veren Kocakoç şu değerlendirmelerde bulundu:
“İnsanlar elinde var olan bir ürünü sahaya sunma çabasını geçmiş çağlardan bu yana göstermiştir. Bunu satmak için bir yöntem bulması, tanıtması gerekmekteydi her zaman. Yöntemi ne şekil olursa olsun bu tanıtım gayretine reklamcılık diyoruz. Mağaza duvarlarında yazılan yazılarda birle reklam çalışmalarının olduğuna dair bilgiler mevcut. İşte o yazının bulunmadığı dönemlerdeki ifadelerin günümüzdeki tercümesi olarak görebilir internet sitelerinde karşımıza çıkan reklamları. Gazete sayfalarından el ilanlarına, sokaklardaki duvarlara kadar birçok yerde insanların ya da firmaların bir reklam çalışmasını görmek mümkün. Zaman zaman karmaşaya sebebiyet verse de ne tarafa dönersek dönelim bir yerlerde illa ki bir reklam göreceğimiz aşikar. Somut bir madde olarak gördüğümüz dokunabildiğimiz bu reklam faaliyetleri artık gazetelerden ve tv ekranlarından dahi kendini çekmeye başladı. Çünkü daha geniş bir dünya hemen elimizin altında. Cep telefonundan bahsediyorum. Gelişen teknoloji ve insan ihtiyaçlarının artması, bu durumu şimdilerde hemen hemen her web sitesinde reklamla karşılaşabileceğimiz bir hale getirdi."
Dijital Reklamcılıkla Ne Yapabiliriz?
Düşük Maliyetle Milyonlarca İnsan Seni Görebilir!
Dijital Reklamcılık faaliyetleriyle de yakından ilgili olan Gazeteci Yazar Talip Kocakoç,reklam verenlerin dikkatini çeken alanın mobil kullanıcılar olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeleri yaptı:
"İnsanlar artık kendilerini tv ekranlarından alıp adeta telefon ekranlarına yapışmaya vermiş durumda. Bu da reklam vermek isteyen firmaların işine geliyor. O kişinin telefonuna yerleştirilecek olan bir reklam belki de firmaya milyon dolarlar kazandıracak. Sadece bir kişinin telefonuna gitmeyecek tabi bu reklam. Milyonlarca insan o reklamı görecek ve dijital reklamcılık size bu sayede önemli bir gelir getirecek. Reklam verirken harcayacağınız para, internet kullanıcıların çoğuna ulaştığı için katlanarak size geri dönecektir. "
Dijital Reklamcılıkta Performans Analizini Kolayca Takip Edebilirsin!
Kocakoç'un dijital reklamcılık ve analizleri üzerine yorumu ise şu şekilde:
"Günümüz koşullarında geleneksel reklam çalışmalarından sıyrılan firmalar, pazarlama sistemlerini de dijital reklam üzerinden kuruyor. Çünkü dijital pazarlama süreci sizin satacağınız ya da sattığınız ürünün analizini, kimlere ne sattığınızı, hangi zamanda ne kadar ürün satıldığını, müşterinin yorumlarını dahi görmenize imkan sağlar. Sokakta gördüğünüz o reklam afişleri, gazeteler, el ilanları gibi çalışmalarda net istatistikler almanız imkansızdır."
Doğru Müşteriyi Sana Getirir
"Sizin için oluşan istatistik ekranlarında satış yaptığını ya da ileride yapmanız gereken satışların analizi görülecek. Burada aynı zamanda yaş, cinsiyet, coğrafya gibi kitlesel bilgiler de yer alacağı için siz kime hangi hizmeti vereceğinizi bileceksiniz. En doğru müşteriyi tespit etme imkanı bulacaksınız. Zaten yayınladığınız reklama ilgi duyan müşteri mutlaka sizi tercih edecektir."
EHA