İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzere Osmaniye Yer Fıstığı ile ilgili önerge verdi.

Öztürk Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzerine bir önerge verdi.

Öztürk, Bakan Pakdemirli'nin cevaplaması üzerine verdiği önerge şöyle; " Ülkemizde 18 ilimizde yer fıstığı üretimi yapılmaktadır. Türkiye Yer Fıstığı üretiminin 77,3'ü Adana ve Osmaniye'de yapılmaktadır. Adana'da 113 bin 460 ton üretim ile ilk sırada yer alırken Osmaniye ise 53 bin 554 ton ile 2. sıradadır. Bu illerimizi Şırnak, Hatay, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın, Gaziantep ve Mersin illeri takip etmektedir.

Öte yandan Osmaniye ilinde yetişen yer fıstığının, coğrafi işaret uygulamasının altında yer alan "menşe İşareti" bünyesinde "Osmaniye Yer Fıstığı" adıyla ürün işaretlenmesi yapılmıştır. Bu sayede Osmaniye Yer Fıstığı etiketi taşıyan ürün sadece Osmaniye İli sınırları dahilinde yetiştirilebileceği güvence altına alınmıştır. Bu durum, verim, kalitesi ve lezzeti bakımından da aranan bir çeşit olan Osmaniye Yer Fıstığı için önemli bir kazançtır.

Ülkemizde çerezlik olarak tüketilen yer fıstığında ithalat son yıllarda artarak 2020 yılında 14 bin 538 tona ulaşmış ve 20 milyon dolar ödenmiştir. Yer fıstığı ihracatı ise oldukça azdır.

Bununla birlikte yer fıstığında müdahale alımları yapılmamakta, ürün prim desteği kapsamında bulunmamaktadır.

Bu doğrultuda;

1- Yerfıstığı üreticileri ve üretici örgütleri sıklıkla yer fıstığının ürün bazlı destekleme kapsamına alınması yönünde taleplerini her platformda dile getirmektedir. Üreticilerin talepleri ve yer fıstığı üretiminin maliyeti dikkate alınarak yer fıstığının ürün bazlı prim desteği kapsamına alınması düşünülmekte midir?

2- Üreticinin korunması adına Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından müdahale alımı kapsamına alınması düşünülmekte midir?

3- Ülkemizin yağlı tohumlar ithalat rakamlarının yüksekliği dikkate alınarak, yağ açığının kapatılması için yağlık yer fıstığı üretiminin prim desteği kapsamına alınması düşünülmekte midir?

4- Ürün yeşil aksamının hayvan besleme açısından değerli olması nedeniyle hayvansal üretimde de kullanıldığı dikkate alınarak yer fıstığına yem bitkisi desteği verilmesi düşünülmekte midir?" 

EHA -Resul Özdil