Araştırmada 1946 yılında kurulan 1980 darbesinin ardından kapatılmasının ardından  1984-85 sezonu başında yeniden kurulan  3. Lige dahil edilen birçok kulüpten biri olan Osmaniyespor için aslında her şey iyi başladığı kaydedildi.

İşte araştırmada öne çıkan bilgiler

1985 yılında Adana’nın bir ilçesi olan Osmaniye’nin yeşil sarılı temsilcisi 3. Lig’deki ilk sezonunda şampiyon yaşamış aralıksız  olarak 13 sezon profesyonel liglerde oynadıktan sonra 96-97 sezonunda sonuncu olarak düştü.

1999-2000 sezonunda ‘Profesyonel Liglerde Kulübü Olmayan İller Turnuvası’na Gölhisarspor, Burdurspor, Bartınspor ve Sinop Telekomspor takımlarını yenerek 3. Lig’e çıktılar.

Hatta 2002-2003’te şampiyon olup 2. Lig’de mücadele etsede 2006-07 sezonunda yeniden amatöre düştüler ve sonrasında tarih sahnesinden silindiler.

Şu sıralar 3. Lig’de yer alan Osmaniyespor FK’nın orijinal Osmaniyespor ile herhangi bir organik bağı bulunmuyor.

Öte yandan amatöre düşüp yeniden 3.lige çıkabilen 15 şehirler arasında Osmaniyespor FK’nün yanı sıra  Balıkesirspor,  Kırklarelispor, Düzcespor, Nevşehirspor, Karsspor, Kocaelispor,  Kütahyaspor, Muğlaspor, Tekirdağspor, Edirnespor, Sinopspor, Yalovaspor, Bartınspor, Kırşehirspor takımları yer alıyor.

Hiçbir il takımsız kalmadı

Efkan Bucak’ına araştırmasında  önemli analizlere de yer verdi. İşte o dikkat çeken analiz “Türkiye futbolla yatıp kalkan bir ülke... Hele ki şehir kulüpleri adeta illerinin sembolü olmuşlardır. Kiminin renkleri illerinin özelliklerini yansıtır, kiminin rengi ise o ilin resmi renkleri olagelmiştir.

Her il kulübünün başarılı olmasını ister. Peki ama şehir takımı amatöre düşerse? Ülkemizde örnekleri çok. Plansız yönetilen kulüpler için amatör ligler bir bataklıktan farksız. Ve ne yazık ki çoğunlukla kulüpler o bataklıkta bırakılıyor, hatta içine itiliyor. Bu nedenle ki zamanında tribünlerinde on binlerce kişinin yer aldığı nice kulüp kapandı. Elbette hiçbir il takımsız kalmadı. Bulundu, buluşturuldu ilçe veya kurum kulüplerin isimleri değiştirilerek yeni şehir takımları oluşturuldu. ‘Spor’ gitti ‘FK’ geldi veya sonuna ‘1923, 53, 83 eklendi”  

 E-Haber Ajansı (E-HA) - Resul Özdil