Özellikle sıcak yaz aylarında Osmaniye’de sıkça tüketilen sadece kahvaltı soflarında değil öğle ve akşam öğünlerinde  tercih edilen fazla su ihtiyacı ve kaybedilen tuz miktarı göze alındığında yazın en çok tercih edilen ikilisi karpuz peynir oluyor.

Osmaniyeli vatandaşların sofralarının vazgeçilmez seçenekleri arasında  yer alan  yaz aylarında karpuzların olgunlaşması birlikte beyaz peynirin cazibesi daha da artıyor.

Peynirde kalsiyum, magnezyum, fosfor var

Sağlıklı beslenerek, bağışıklık sistemini korumanın her dönemde her önemli olduğunu dile getiren uzmanlar  günlük öğünlerde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verilmesini tavsiye ediyor.

Peynir tüketme sıklığı artıyor

“Karpuz-beyaz peynir ikilisinin, Türk insanının yeme alışkanlıkları içerisinde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Satış ve Pazarlama Direktörü Murat Keleş, tespitlerini söyle sürdürdü: Karpuzun tüketimi, beyaz peynire olan ilgiyi de artırıyor. Bu süreçte peynirin tüketilme zamanı genişliyor. Genelde sabah kahvaltıda tercih edilen beyaz peynir, karpuzla birlikte öğlen, akşam ya da ara öğün niyetine, günün tamamına yayılan bir esneklikle tüketilmeye başlanıyor. Çeşitliğinin artması ve damak tadına göre peynir kategorisinde farklı ürünler tercih ediliyor.

Birbirini dengeliyor

Karpuzda su oranıyla birlikte şeker oranının da yüksek olduğunu dile getiren Murat Keleş, protein yüklü beyaz peynirin, yüksek şekerli karpuzla birlikte dengeleyici bir birliktelik oluşturduğunu aktardı.   

Serinlemek için karpuz ve peynir tüketin

Yaz mevsiminde tüketilen karpuz ve peynir hakkında bilgiler veren  Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Gizem Keservuran Osmaniyeli vatandaşlara önerilerde bulundu.

Yaz mevsiminin muhteşem ikilisi karpuz-peynir sofralarda yerini aldı. A- C vitaminleriyle potasyum ve lif zengini karpuzun yanında tüketilen peynir, hem kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor hem de hafif ve sağlıklı beslenmeyle kilo kontrolüne destek oluyor. Ancak tüketimde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Gizem Keservuran, "Bu iki değerli gıdanın birlikteliği hem sağlık hem de lezzet için muhteşem sonuçlar vermektedir” dedi.

Gizem Keservuran, aşırıya kaçmamak şartıyla karpuz ve peynirin muhteşem buluşması ile hem sağlıklı beslenip hem de kilo kontrolünün sağlanabileceğini söyledi. Yaz sıcağında ağır yemeklerin yerine karpuz-peynir buluşmasının tercih edilebileceğini belirten Keservuran, "Bu iki değerli gıdanın birlikteliği hem sağlık hem de lezzet için muhteşem sonuçlar vermektedir. Karpuz yaz ayları için muhteşem bir serinletici” diye konuştu.

Yaz sıcaklarında serinlemek için karpuz tüketin

Keservuran, "Su oranı çok yüksek olduğu için karpuz, yazın bunaltıcı sıcaklarında su kaybını önler. Karpuzun, kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor. Peynir ise hem iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı, hem de B12 vitamini ve fosfor zenginidir. Karpuz peynir ikilisi ise yaz aylarımızın vazgeçilmez damak lezzetidir” ifadelerini kullandı.

Karpuz tek tüketildiğinde kan şekerini yükselttiğini belirten Keservuran, "Ancak yanında tüketilen peynir, hem kan şekerinin birden yükselmesine engel olur, kan şekerini dengeler. Hem de içerdiği protein ile sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlar. Proteinli yiyecekler daha uzun sürede sindirildiklerinden ötürü yanlarında tüketilen karbonhidratın da kan şekerini yükseltme hızını dengelemeye yardımcı olur” şeklinde konuştu. Düzenli sıvı tüketimi ile kilonuzu koruyabilirsiniz

Az tuzlu peynirleri tercih edin

Karpuz Peynir tüketiminde dikkat edilmesi gereken konuları da açıklayan Keservuran şunları kaydetti: "Sıcak ve bunaltıcı günlerde bir ya da iki öğünü sadece karpuz – peynir yiyerek geçirmek mümkün. Karpuzun yanına keyifli, eğlenceli, az tuzlu atıştırmalık peynir ile kendinize hem hafif hem de sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz. Ancak tükettiğiniz miktar önemli, aşırıya kaçmamak gerekir. Özellikle şeker hastalarını karpuz tüketim miktarına ve sıklığına çok özen göstermelidir. Peynir tüketirken de tuz oranına ve tüketilen miktara dikkat etmek gerekiyor.”  

EHA