Hafta içi her gün saat 10.30'da BBN Türk'te Tarkan Kaleli'nin sunumuyla ekranlara gelen BBN Finans programında Ekonomist Erdal Özel, çarpıcı bir açıklamalar yaptı. Türkiye'nin dünyanın olduğu gibi stagflasyon ile karşı karşıya geldiğini söyleyen Özel, asgari ücretin 4100 lira olacağı bilgisini aldığını söyledi.
Tarkan Kaleli'nin sorduğu, "ABD'den gelen veriler haricinde, önümüzdeki dönemde ekonomik sistemi nasıl görüyorsunuz?" soruya Ekonomist Erdal Özel, "Stagflasyon konusu sürekli gündemde. Dünya genel anlamda stagflasyon riskiyle karşı karşıya deniliyor. Stagflasyon ne olduğunu kısaca özet geçiyim, Stagflasyon, büyümenin olmadığı, enflasyonun sürekli yükseldiği ve hemen hemen tüm verilerin ülkelerin ekonomilerinin aleyhine geliştiği bir ortam. Yani hem büyümeyi sağlayamıyorsunuz, hem fiyatlar yukarı gidiyor, hem işsizlik artıyor bunların hepsinin bir arada yaşandığı bir dönem. Kolay bir süreç değil. Bizde şu an enflasyon ile mücadelede talebi azaltmak yönünde çalışma yapılıyor. Parasal sıkılaştırmaya gidilerek insanların talep etmesi önlenmeye çalışılıyor" ifadesini kullandı.
Erdal Özel bu durumda ne yapılması gerektiğini de açıkladı. Ekonominin reçetesini verdi. Özel, "Hem talebi artırmanız gerekiyor ama talebi artırdığınızda enflasyon da artıyor. Üretimi artıracaksınız. Üretim işsizliği yanında çözecek. Ama bir taraftan da enflasyon yukarı doğru gidecek ve kontrolden çıkmış bir şekilde gidecek. ABD'nin neden maksimum istihdam dediği heralde stagflasyon açıklamasıyla daha net oturuyor. Ekonomilerin temel amacı maksimum istihdam ve fiyat istikrarı baktığımızda... Bu sebeple ABD başta olmak üzere dünya ekonomisini yöneten ülkelerin temel amacı da bu oldu, stagflasyon başlangıcı olmaması adına. Türkiye için durum biraz daha kritik. Çünkü biz zaten yüksek enflasyon ile mücadele eden bir ülkeydik. Koronavirüs ve gıda krizini de eklediğimizde 2 katına çıkmış durumda. Merkez Bankası stagflasyonu önlemek adına maliye politikalarıyla birlikte çalışma yapması gerekiyor" dedi.
EHA