Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı’nda konuşan Gazeteci Cem Seymen, tarımın stratejik bir unsur olduğunu belirterek, “Türkiye’de tarımı çözmeden hiçbir şeyi çözemeyiz” dedi.
Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğinde üretimi teşvik etmek, tarım alanlarının korunması ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen, “Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı” sona erdi. Nilüfer Nikahevi’nde düzenlenen ve 3 gün süren çalıştayın son gününde konuşan Gazeteci Cem
Seymen, tarım politikaları ve tohum politikası üzerine konuşma yaptı. Tarımın kalkınma için stratejik bir unsur olduğunu belirten Seymen, “Türkiye’de tarımı çözmeden hiçbir şeyi çözemeyiz. Önce tarımı ve Anadolu’yu kalkındırmak, çiftçiyi zenginleştirmek gerekiyor. Bir ulusal şuur hareketi başlatmalıyız” dedi.
“ÜNİVERSİTELER TOHUM ISLAH ÇALIŞMALARINI BAŞLATMALI”
Tohumun önemini vurgulayan Cem Seymen, “Tohum, Türkiye’de yüzde 96 oranında yerli
üretiliyor. Ama yerel değil. Terminoloji farkı var. Bize ait değil” dedi.
Tohum sorununun acilen çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Seymen, ziraat fakültelerine bu
konuda büyük görevler düştüğünü söyledi. Bunun için de toplumsal bir talebin oluşması
gerektiğini ifade eden Seymen, “Islah çalışması yapılmalı. Tohumda tam yerelleşme
gerekiyor” diye konuştu.
Yerel üreticiyi destekleyecek bir tüketici hareketi başlatılması gerektiğini dile getiren Cem
Seymen, “Ben işin tüketici tarafındayım. Hocalar bütün araştırmaları yapsınlar. Ama dediğim
gibi yanlış besleniyoruz, yanlış alışveriş yapıyoruz, yanlış tüketiyoruz. Topyekün
değişmemiz, çocuklarımızla bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.
ÇİFTÇİLİK YAPILMIYOR
Türkiye’de bir gecede köylerin mahalle yapıldığını belirten Cem Seymen, “16 bin köy tüzel
kişilikleri ile birlikte yok edildi. Bunda köylünün de suçu var. Köylülükten utanıyoruz.
Utanılacak bir şey gibi görülüyor” dedi. Yurtdışında ise çiftçilikte babadan oğula geçen bir
bilgi aktarımı olduğunu ifade eden Cem Seymen, Türkiye’de bir kuşaktan sonra çiftçiliğin
yapılmadığını söyledi.
YEREL YÖNETİM DESTEĞİ OLMALI
Türkiye’nin stratejik mesleğinin tarım olması gerektiğini vurgulayan Seymen, “Tohumun,
tarımın ne kadar kıymetli olduğunu anladıktan sonra yerel yönetimin destek vermediği bir
yapıda bir ayak eksik olur. Yerel yönetim kılcal damardaki bilgiyi biliyor çünkü. Dolayısıyla
çalıştayın düzenlenmesi ile ilgili Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i tebrik ediyorum” dedi.
ORTAK AKILLA YÖNETİYORUZ
Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise kenti ortak
akılla yönetme söz verdiklerini hatırlatarak, “Meslek grupları, sivil toplum kuruluşları,
üniversitelerle akıllarımızı birleştireceğiz. Nilüfer için faydalı olan şeyleri yapmaya
çalışacağız dedik. Bu çalıştay da bunun bir parçası” dedi.
ÜRETİMİ CANLANDIRMALIYIZ
Tarımda üretimin önemini vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, “Araziler pahalı, gençler
kırsalda yaşamak istemiyor. Ancak çok güzel ürünlerimizin olduğu yerlerde üretim giderek
düşüyor. O zaman bu üretimi yeniden canlandırmak lazım. Bizim derdimiz bu” diye konuştu.
Başkan Şadi Özdemir, üretimin artırılmasını, satış kanallarının oluşturulmasını ve
kooperatiflerin kurulmasını sağlayacaklarını anlattı.
NİLKOOP Süleyman Ayyılmaz ise çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
ORTAK AKIL MASALARINDAN ÖNERİLER
3 gün süren çalıştayda ortak akıl masa çalışmaları ile belirlenen temalar üzerinden tartışmalar
yürütülerek, öneriler geliştirildi. Çalıştayın son gününde ise çıkan çözüm önerileri
dinleyicilerle paylaşıldı. Çeşitli alanlarda uzman akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve
kamu çalışanlarının bulunduğu 10 ayrı masadan bir temsilci sonuç sunumlarını anlattı.
Doç. Dr. Ertan Güneş, “Sürdürülebilir gıda sistemleri” konusunda sunum yaparken, Prof. Dr.
Hasan Vural, “Tarımsal üretimin planlanması ve kooperatiflerin rolü, sözleşmeli üretim”
konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Sürdürülebilir hayvancılık-
(Büyükbaş ve küçükbaş)”, Prof. Dr. Levent Aydın, “Sürdürülebilir hayvancılık (Arıcılık)”,
Prof. Dr. Ümran Ertürk, “Sürdürülebilir bitkisel üretim”, Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy “Tarımsal
alanların korunması”, Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu ise “Sürdürülebilir pazar ve ekonomik model
oluşturma” konularını ele aldılar.
Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu sunumunda, “Tarımsal sigorta, iklim değişikliği ve risk yönetimi”ni
anlatırken, Fikret Gizir de, “Kırsal kalkınma ve çiftçi destekleri”ni gündeme taşıdı. Prof. Dr.
Selçuk Arslan ise “Tarımsal inovasyon ve dijitalleşme” konusunda açıklamalarda bulundu.
FİDAN DİKTİLER
Programın sonunda katılımcılar, Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı anısına 19 Mayıs Mahallesi’nde 60 fidanı toprakla buluşturdular.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa