Ramazan sofralarında en çok israftan kaçınılması gerektiğini hatırlatan Başkan Yaçın, “Ramazan sofralarımız, maalesef tüm gün açlığın sonunda gözümüzün doymaması nedeniyle iftar değil israf sofralarına dönüyor. Dünyada 1 milyara yakın insan açlık sorunu çekiyor. Bizse her 3 ekmekten 1 tanesini çöpe atıyoruz. Hâlbuki ne alım gücümüz ne de dinimiz bu israfı yapmaya müsait değil. Alışverişlerde ihtiyaçtan fazlası alınmamalı, sofralarımıza yenmeyecek kadar çok yiyecek konulmamalı” dedi

“İhtiyacımız kadar olanı almalı israftan kaçınmalıyız”

Ramazan alışverişlerinin israfa yol açmaması için vatandaşların ihtiyacı kadar olanı almasının önemine dikkat çeken  Osmaniye Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Murat Yalçın,“Vatandaşlarımız Ramazan alışverişlerini yaparken ihtiyacı olan kadarını almayı iyi belirlemeli. Alın teriyle kazandığı parasını çöpe atacağı ürünlere harcamamalı. Çöpe attığımız sadece gıdalar olmuyor. Aynı zamanda nimetimizi, paramızı ve emeğimizi de çöpe atmış oluyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre ülkemizde kişi başına göre yıllık 93 kilogram yiyecek çöpe gidiyor. Alım gücünün düştüğü, unun, şekerin, yağın fiyatlarının arttığı bu dönemde bir ekmeğin, bir pidenin bile çöpe gitmesi hele de bu mübarek ayda hiç yapılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Ortalama olarak günde 8 milyon ekmek çöpe gidiyor”

Geçtiğimiz yıl verilerine göre ülkemizde ekmek israfının Ramazan ayında daha da arttığına dikkat çeken Yalçın, “Günlük ortalama 100 milyon ekmek üretilen ülkemizde tüketim 92 milyon civarında gerçekleşiyor. Bu da günde ortalama olarak 8 milyon ekmeğin çöpe gittiğini gösteriyor. En kutsal yiyecek olan ekmeğin hele de bu mübarek aylarda israf edilmesi gerçekler içler acısı. Oysaki askıda pide ve askıda ekmek kampanyası için tüm esnafımız hazır. Bu ekmeklerin israf edilmesi yalnızca dini açıdan değil ekonomik olarak da milyarlarca lira kayba neden oluyor. Bu israfın önüne geçerek önce aile ekonomisine sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalı, israfı durdurmalıyız” açıklamasında bulundu.  

EHA - Resul Özdil