Dünyamızın şekillenmekte olan yeni hali, gelecekte işletmeleri ileriye taşıyacak teknolojiye hakim çalışanların varlığını gerektiriyor. Üstelik teknolojiye hakim personel artık tarihte ilk kez laboratuvar ve ürün geliştirmeye ilişkin rollerle sınırlı kalmıyor; pazarlama, İK, satın alma, grafik, depolama ve iş alanları içerisinde aklınıza gelebilecek neredeyse diğer bütün rollerde de görev alıyor. Küresel olarak BT işe alımlarını yönetebilen çok uluslu bir şirket olan Wyser’in hazırlamış olduğu Teknoloji Ekosistemi Raporu, şirketlerde gelişen teknolojiye hakim yöneticiler ve ekiplere yönelik ihtiyaçları, en çok ihtiyaç duyulan bir CTO liderinin özelliklerinden, teknoloji alanındaki firmalara rekabette avantaj getirecek önerilere kadar çok önemli tespit ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor.
“Teknolojiye hakim personele yönelik ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştı” diyen Wyser Kıdemli Direktörü Berat Demirel, yeni nesil çalışanları hayat becerilerine hakim, esnek, adapte olabilen, değişimi benimsemeye istekli ve dijitale dayalı bir ortama tam olarak entegre olabilen kişiler olarak tanımlıyor. Demirel, doğru rollerde çalışan doğru kişilere sahip olmanın tek başına yeterli olmadığını, tüm alanlarda dijital dönüşümü mümkün kılacak teknoloji ekosistemi yapısının tasarlanma aşamalarını denetleyecek teknoloji liderlerine bir başka ifadeyle CTO’lara ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekliyor.
Wyser’in globalde yaptığı araştırmaya dayalı olarak; LinkedIn’de bulunan yaklaşık 1.500 açık Teknoloji Direktörü (CTO) iş ilanının, an itibariyle artmakta olan bu ihtiyacın varlığını kanıtlar nitelikte olduğunu belirten Demirel, 2020’ye kıyasla 2021’in Eylül ayında dünya çapında 6.600’den fazla yeni aktif CTO profilinin bulunduğunu kaydederken, “Şu anda şirketlerin odaklanması gereken konu kesinlikle temel etkenler, net ve açıkça tanımlanmış bir teknoloji stratejisine ve söz konusu stratejiyi zamanında teslim etme kabiliyetine sahip özel atanmış bir CTO olmalı. CTO ve teknoloji stratejisi, birlikte yalnızca performansın arttırılması ve teknoloji yapılarının uygun maliyetli olmasının teşvik edilmesinin yanı sıra yeni iş modellerinin yaratılması, yeni ve öngörülemeyen fırsatlardan yararlanılması ve müşterilere heyecan verici ve yenilikçi yollarla ulaşılması açısından başarı için temel itici güç olacak” diyor.
“Bugün CTO’lar, en zinde hallerinde kalabilmeleri, çabukluk gerektiren durumlara adapte olabilmeleri, temel paydaş ihtiyaçlarına uyum sağlayabilmeleri ve gelecekteki fırsatlara ulaşabilmeleri maksadıyla kuruluşların gidişatını şekillendirmek ve yönlendirmek için gerekli olan temel figürler görevi görüyor.” şeklinde sözlerine devam eden Wyser Kıdemli Direktörü Berat Demirel, “300 üst düzey yöneticinin katıldığı MIT Technology Review Insights anketine (Haziran 2020) göre Covid sürecinde ve Covid sonrası dönemlerde giderek daha da önemli bir hale gelecek olan inovasyon öncelikleri, bir CTO tarafından bir CEO ile sıkı bir iş birliği içinde yönlendirilen yetkinlikler. Ayrıca iki üst düzey yönetim rolü arasındaki iş birliğinin giderek birbiriyle daha da iç içe bir hal alması sebebiyle CEO’nun, CTO’nun beceri ve bilgilerini kendi becerilerine dahil etmesi gerekeceği çıkarımında bulunabiliriz. CTO’nun teknolojiyi genel iş stratejisiyle uyumlu hale getirmesi gerekecek ve bu ikisi birbiriyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı" dedi.
Ancak global anlamda birçok pazarda büyümeyi teşvik edecek teknoloji lideri CTO gibi yeteneklerin kolay bulunamadığının da farkında olmakta fayda var. Bu noktada küresel olarak BT işe alımlarını yönetebilen çok uluslu bir şirket olan Wyser gibi bünyesinde hem yetenek avcılarını hem de pazarları iyi bilen, şirketlerin gerçek ihtiyaçlarını kavrayan ve gerçek manada etkili olacak bir CTO için gerekli becerileri anlayan, BT sektöründen gelen yetenekli danışmanlar ve müşavirler barındıran profesyonellerden destek alınması kritik önem taşıyor.
Wyser’in hazırlamış olduğu Teknoloji Ekosistemi Raporu’na göre, dünyamızın giderek daha da dijital bir hale gelmesi hiçbirimiz için sürpriz değil ve pandemi öncesi dünyamızda birçoğumuz dijital yolun seçilmesinin en iyi ihtimalle isteğe bağlı, en kötü ihtimalle de zaman içerisinde kaçınılmaz hale geleceğini düşünürken, Covid-19 normalde birkaç yıl alabilecek bir süreci hızlandırdı ve yalnızca birkaç aya indirdi. Pandeminin ilk ayları, birçok işletmeye dijitalleşme dönüşümlerini hızlandırmanın dışında bir seçenek bırakmadı. Ve an itibariyle dünya pazarları yavaş yavaş yeniden açılırken bu noktadan geri dönülmesi kesinlikle mümkün değil: Dönüşüm başladı. Dijitalleşme, üzerine binmeyi öğrenmemiz gereken devasa bir dalga; aksi takdirde kısa bir süre içinde birçok işletmeyi silip süpürecek.
Perakende sektörü, tam olarak bu duruma dair mükemmel bir örnek. E-marketer.com’a göre 2020 yılında küresel perakende yüzde 5,6 azalırken, e-ticaret yüzde 16,5 oranında artarak 3,9 trilyon dolara ulaştı ve bu rakam dünya çapında satışların yüzde 16’sına denk geliyor (Kaynak: Global E-ticaret 2020). Tek başına bu istatistik, pandeminin oldukça kısa bir süre içinde nasıl köklü değişikliklere yol açtığını, tüketici davranışlarındaki ulaşım endüstrisinde mevcut oyuncuların eşit derecede derin bir tepki geliştirmesini gerektirecek şekilde hassas değişimi keskin bir şekilde ortaya koyuyor. Pandemi şeklinde meydana gelen tek bir felaket, pandemi öncesi zamanlarda düşünülmesi güç olan bir dijital devrimi tetiklemiş oldu.
WYSER Hakkında
İnsanların yaşamlarında fark yaratmak ve şirketlerin işlerini büyütmelerine destek olmak isteyen, orta ve üst düzey yönetimde uzmanlaşmış uluslararası seçme ve yerleştirme şirketi olarak faaliyet gösteren Wyser, 2013 yılında Gi Group bünyesinde İtalya'da kuruldu. Wyser, seçme, yerleştirme alanında lider insan kaynakları firmalarından biri olarak bireylerin ve şirketlerin hayatlarında fark yaratırken, halihazırda dünyanın 13 ülkesi; Brezilya, Bulgaristan, Çin, Fransa, Macaristan, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, İspanya ve Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Çeşitli sektörlerde uzmanlıkları ile fark yaratan Wyser ekibi; yerel ve uluslararası firmalara orta ve üst düzey yöneticiler bulunması konusunda güvenilir bir ortak olarak en iyi danışmanlık hizmetini sunuyor.
Wyser Türkiye bugün; Satış ve Pazarlama, Finans ve Muhasebe, Bilgi Teknolojileri, Vergi ve Hukuk, Teknik Mühendislik, Bankacılık ve Sigorta, İnsan Kaynakları, Moda ve Lüks Ürünler, Dijital ve Yeni Medya, Ofis, Petrol ve Gaz, İlaç ve Tıbbi Cihazlar, Perakende ve Mağazacılık gibi sektörel alanlarda uzmanlık gösteriyor. Profesyonel adaylara kariyer yolculuklarında eşlik eden Wyser, müşterilerine kendilerine en uygun orta ve üst düzey yöneticileri seçme ve yerleştirme hizmeti sunuyor. 9 yıllık global konumlandırması ve marka kimliğini yenileyen Wyser, Mart 2021 tarihi ile birlikte seçme ve yerleştirme alanında üst düzey profillere daha fazla odaklanmaya başladı.
EHA