Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, biber üreticisinin büyük bir krizle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. Bu duruma kayıtsız kalmanın mümkün olmadığını ifade eden Başkan Özel, katılımcılara teşekkür etti.
Başkan Özel, son 20 gün içerisinde biber fiyatlarının 3 TL’ye kadar düştüğünü anlatarak, “Yaklaşık 20 gün önce sezon başladığında biber fiyatları 50 liradan alıcı buluyordu. Fiyat neredeyse dip yaptı denilebilir. Bunun sebeplerini, acil çözüm önerilerini, kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabileceğini tartışacağız” dedi.
SÖZLEŞMELİ TARIMLA EKİM YAPILMALI
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akın da, son 23 yılın en kuran döneminin yaşandığını ifade etti. Mehmet Akın, “Planlı ve sözleşmeli ekim yapmak zorundayız. Bazı bölgelerde pilot uygulamalar yapılıyor ama Yenişehir olarak biz de bu uygulamaya geçmek zorundayız. Biz Yenişehir’deki tüm üretimlerimizde çok başarılıyız. Ama katma değer yaratacak bir ürün üretemiyoruz” diye konuştu.
BELEDİYELERİN GÜCÜ SATIN ALMAYA YETMEZ
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ihracatın önünü kestiklerini dile getirdi. Sadi Aktaş, “İhracatın önünün açılması gerekiyor. Yurt dışı pazarının bir şekilde açılması gerekiyor. Tanzim satışların tekrar başlaması gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanları tanzim satışlarını açtığı takdirde hem üretici hem de tüketici kazanacaktır. Bugün, ne Yenişehir Belediyesi’nin ne de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi bu kadar biberi gücü yeter. Bu sorunun çözümü için bugün birlik olmamız ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
PAZAR SIKINTISI BÜYÜYOR
Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Aydın da sadece biberde değil, Yenişehir’de üretilen birçok üründe pazar sıkıntısı olduğunu söyledi. Aydın, “Üretimin artmasına rağmen tüketim oldukça düştü. Bu günlerde çok fazla para kazanmayı değil, hayatımızı idame ettirmemiz gerekiyor. Bir an önce üretimi düşürüp verimli ürün almamız lazım” dedi.
İHRACAT VURGUSU
Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hakkı Çetin ise, plan ve programın olmadığını anlattı. Hakkı Çetin, “Tanzim satışlar bir an önce kurulmalı. İhracatın önemi artırılmalı” diye konuştu.
PİYASANIN KURALLARI VAR
Yenişehir Belediyesi Kooperatifler Birliği temsilcisi Hayrettin Serinol ise, piyasanın kendi kuralları olduğunu anlattı. Herhangi bir işletmeci kazanç görmediği takdirde yatırım yapmayacağını ifade eden Hayrettin Serinol, “Bağımsız hareket etmeyi çok seviyoruz ama piyasa kimsenin bağımsız hareket ediyor olmasına bakmaz. Çiftçilik arazi üzerine yapılıyor. En kaliteli biber Yenişehir’de yetişmesine rağmen kaliteli üretim konusunda sıkıntımız var. Biz ayağımıza kadar gelen müşterileri kaçırmamalıyız. İhracat ürünlerinin yetiştirmesi, toplaması ve ayıklaması zordur. İşçilik kalitesinin artması gerekiyor. Kısaca belirtmek gerekirse bugün yaşadığımız sorunun asıl nedeni bugüne kadar ertelenmiş sorunların çözümlenmemiş olmasıdır” şeklinde konuştu.
DAHA KAPSAMLI TOPLANTILAR YAPACAĞIZ
Daha sonra üreticiler, tüccarlar, meclis üyeleri, kooperatif başkanları ve ilgili paydaşlar tek tek söz alarak fikirlerini paylaşarak çözüm önerilerini sundu.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, çok verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Kısa vadede çözüm önerileri kapsamında kooperatiflerimizi bir araya getirmeliyiz. Orta ve uzun vadede çözüm önerileri kapsamında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız ve Belediyemizle birlikte gereken çalışmayı yapacağız. Bu tür birlikteliklerin artması kanaatindeyiz. Çiftçinin, üreticinin, tüketimin ve pazarın sorunlarını konuştuk. Önümüzdeki günlerde daha kapsamlı toplantılar düzenleyeceğiz. Daha fazla katkı koyacağız” dedi.
EHA - Yılmaz Efe - Bursa